ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Care sint motivele adevarate ale acestor mascare in masa cu mina armata, de genul Las Vegas, din ce in ce mai dese, care au loc in ziua de astazi in sistemul capitalist? Lumea presupune, dar oare asa sa fie?

Care sint motivele adevarate ale acestor mascare in masa cu mina armata, de genul Las Vegas, din ce in ce mai dese, care au loc in ziua de astazi in sistemul capitalist? Lumea presupune, dar oare asa sa fie?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Fiecare om de pe planeta caruia i se pune aceasat intrebare, are un raspuns, pe care nu avem cum sa il comentam, pentru ca intr-o masura sau alta este adevarat, dar este efectul altui fenomen, gindit mai mult sau mai putin de cei ce raspund.
Citind cartea lui Hannah Ardent, am gasit pasaje impresionante si o gindire lucida cu o logica dezvoltata foarte precisa. Ea prezicea cu zeci de ani in urma, faptul ca violenta si miscarile sociale extrem de agresive vor creste numeric in epoca “moderna”, oferite de capitalism si din ce in ce mai mult. Aceste miscari vor pune in si mai mare dificultate pe cei oprimati si protestatari, care vor fi vaduviti de posibilitatea si abilitatea de a actiona.
Cel mai familiar si mai de curind caz, este cel al lui Paddock, presupusul criminal de la Las Vegas. Spun presupusul, pentru ca eu nu sint convins ca el a actionat singur si chiar nu sint sigur daca el nu a fost adus in camera de hotel deja mort si nu au fost alte ratiuni pentru a avea parte de acest masacru de o tragedie de neimaginat. Sistemul capitalist permite o gindire de acest gen…
FBI-ul confirma ca atacurile cu mina armata si uciderile in masa au crescut numeric in mod alarmant si numai in 2017, deci pina in present, am asistat la SAPTE ATACURI IN MASA…
Aceasta cifra  este mai mare decit numarul celor inregistrate intre 2012 si 2016, cind am avut o medie anuala de 5,8 atacuri pe an, care ea insasi inseamna o cifra de trei ori mai mare decit media anuala a acestor atacuri inregistrate intre 2000 si 2011, care a fost de 2 atacuri pe an. In intreaga prioada a anilor 80, s-au inregistrat “doar” opt omoruri in masa cu mina armata, dupa cum arata Mother Jones…un canal foarte aproape de lumea politica si cei mai renumiti economisti ai planetei, care au suficienta verticalitate pentru a spune adevarul.
Teoriile care “justifica” aceste atacuri criminale in masa, abunda. Printre acestea, faptul ca se pune un numar mare de arme la dispozitia unei populatii labile mental si usor de manipulat prin intermediul televizorului, cum sint americanii. Un alt aspect mereu iterat in discutii ar fi colapsul “American Dream-ului”. Mergind mai departe, auzim de insuficiente resurse financiare dedicate sanatatii mentale a populatiei americane de catre societatea capitalista a profitului creat de om si nua  profitului creat pentru om. Un alt aspect ar fi, filmele extrem de violente prezentate pe ecranele cinematografelor si televizoarelor, jocurile video in care cistigatorul este mereu cel care omoara pe cei mai multi, chiar si politisti si isi face dreptate singur intr-un teritoriu in care nu se discuta de legi si aplicarea lor ci de forta pistoalelor si mitralierelor si multe alte ratiuni… Dar, chiar acestea sa fie principalele ratiuni?
Hannah Arendt, un politician specialist in teoriile politice si studiul societatilor totalitare, prezicea, dupa cum spuneam mai sus, aceasta crestere exponentiala in violenta si modalitatile de a ucide.
Analiza porneste de la definirea a doi termeni si modul cum se muleaza ei pe societatea capitalista a acestor ani si anume, Putere si Violenta. Puterea si violenta sint analizate de Hannah ca fiind elemente opuse, ele aflindu-se din punct de vedere politic in opozitie clara, astfel ca atunci cind una este primordiala si se exercita in societatea capitalista, cealalta este absenta. Astfel ca violenta apare acolo unde puterea este in pericol, iar lasind lucrurile sa perpetueze in acest fel, puterea va putea sa dispara.
Puterea reala, exercitata inteligent si in folosul comunitatii nu necesita violenta. 
Puterea politica apartine unui grup si ea exista si ramine in functiune atita timp cit grupul prezinta unitate si poate lua decizii. Violenta, pe de alta parte, este un instrument, care este folosit de cele mai multe ori de aceia care pierd din putere sau care nu au un nivel al puterii care sa ii satisfaca pe ei si stapinii lor, care i-au cocotat pe piramida puterii politice. 
Violenta este un instrument folosit de aceia care simt ca puterea lor este in pericol de a fi pierduta si  resimt lipsa ei.
Statele capitaliste asa zis moderne au devenit victimele si slugile propriilor greutati si marimi, ale structurilor lor greoaie impanate zilnic cu noi angajati, total necompetitivi dar dornici si ei de putere sociala si economic ape care sa o exercite. 
Cu cit statul capitalist creste, el are nevoie de un aparat administrativ mai complex si mai mare numeric pentru a permite functionarea acestui stat capitalist care domina viata economica a tarilor respective, printr-un paradox fundamental al acestui capitalism, care la rindul lui, acest aparat de stat, creaza in capitalism….clasa de mijloc, ceea ce nu este si nu poate fi admis, dar vedem ca exista si cit de nociv este. 
Birocratismul intilnit in sistem, pare mai mult tipic capitalist decit opresiv, dar aceasta birocratie nu poate fi vazuta in capitalism decit ca o fata ascunsa a tiranismului, o teroare economica indreptata impotriva tuturor membrilor societatii, chiar daca nu au gresit cu nimic si se duc dimineata la munca cu ceva mincare in sacosa.
Birocratia capitalista, derulata de un sistem de birocrati, este una in care nimeni, individual sau un grup, nu poate fi considerat ca responsabil si care linistit in capitalism se poate numii “regula nimanui”, pentru ca vedem cum se structureaza acest sistem birocratic capitalist, intr-o analiza a condamnarilor celor vinovati, care nu exista, chiar pentru delicte uriase ca cele bancare, ei stiind ca in capitalism cad sub incidenta “regulii nimanui” si ramin liberi.
Intradevar, daca noi identificam tirania prin faptul ca, guvernul capitalist nu poate fi tras la raspundere niciodata de catre el insusi, “regula nimanui este fara discutie cea mai tiranica regula imbratisata de capitalism dintre toate alte regulile existente, atita timp cit nimeni nu poate fi responsabil pentru a oferii un raspuns pentru actiunile lui sau ei”. 
Aceasta este principala ratiune pentru care exista miscari violente de strada pe toate meridianele, insa oamenii nu isi inchipuie, si mai mult, nu vor sa isi “insele” credinta ca ei stiu cel mai bine ce se intimpla, nedorind ca sa isi schimbe perceptiile, deja sedimentate in mintea lor, asupra fenomenului si sa vina in contact cu o alta realitate si alte puncte de vedere.
Hannah ne spune ca oamenii sint creaturi politice prin natura lor si vedem acest lucru prin faptul ca fiecaruia dintre noi ii place politica, o discutam la nivelul la care o putem face si oricare dintre noi face sau incearca sa faca politica, in familie, la locul de munca, in relatiile cu prietenii si asa mai departe, fie pentru a ne demonstra superioritatea, fie pentru a arata o mai buna intelegere a fenomenelor in discutie, fie pur si simplu pentru a cistiga.
Birocratizarea unei societati rapeste in mod agresiv una dintre necesitatile fundamentale ale omului: ABILITATEA DE A ACTIONA!
Fiinta umana este definita ca fiind o creatura politica prin potentialul ei de a actiona in toate facultatile specifice acestei finite umane. Discutam de progres, de productivitate, de crestere economica, de alti indicatori economici si chiar cream unii din care sa razbata abilitatea noastra de a merge inainte si a dovedii dezvoltare pe toate planurile, dar in schimb, noi toti pierdem sau ni se confisca de catre capitalism, tocmai abilitatea de a actiona in “epoca moderna a progresului capitalist”….
Dar, care ar fi corelatia dintre birocratie si violenta? Cu cit birocratia in viata publica a fiintelor umane, este mai mare, cu atita va fi mai mare atractia fiintelor umane catre violenta, dupa cum practic vedem zilnic. O dezvoltare extinsa a birocratiei inseamna cu nu exista nimeni cu care o persoana de rind poate discuta si poate primi un raspuns real, necesar, adevarat. Persoana de rind nu isi poate prezenta ingrijorarile sau temerile fata de aceia care isi exercita puterea in capitalism.
BIROCRATIA ESTE O FORMA DE GUVERNARE IN CARE FIECARE DINTRE NOI ESTE PRIVAT DE LIBERTATEA POLITICA, DE PUTEREA DE A ACTIONA INTR-O LUME CARE PARE SA NE SPUNA CA SINTEM TOTI EGALI, DAR FARA NICI O PUTERE, LASINDU-NE SA INTELEGEM CA AVEM IN FATA UN SISTEM TIRANIC DAR FARA UN TIRAN. 
Dar noi sintem creaturi politice si acest lucru ne face sa suferim profund si uneori dorim sa iesim din aceasta zona a frustrarilor capitaliste zilnice, unii dintre noi intelegind ca o putem face sub o forma, altii sub alta forma. 
Dar, in orice caz, putem rezuma faptul ca violenta este perpetuata in primul rind de aceia care pierd din puterea pe care si-o propun sa o aiba si sa o exercite, dar nivelul ei este in cadere. In al doilea rind, trebuie retinut ca birocratizarea societatii deposedeaza oamenii de ablitatea lor de a actiona, ducindu-i in final in zona lipsei de putere, lipsei posibilitatii de a se remarca, de a iesi in evidenta, ceea ce arata ca cei lipsiti de putere, dar care considera ca ar trebui sa o aiba sau ar fi indreptatiti sa o detina, cauta sa arate sau chiar sa fie puternici prin violenta si in final ii vedem pe acestia cum apeleaza la forta armelor pentru a-si realize dezideratul.
Omorul armat in masa, asa cum s-a intimplat la Las Vegas, este o noua forma de exprimare a violentei si cu siguranta vom asista si mai des de aici inainte la miscari sociale agresive, la violenta sub forme greu de imaginat cu ceva timp in urma, la o crestere a birocratiei dictate de cei ce detin puterea si o deposedare a maselor de capacitatea lor si facultatile lor de a actiona….. Aici ne-a adus societatea capitalista, o societate in care, cei ce conduc, nu valorifica calitatile noastre ci ne speculeaza defectele dictate de natura umana si vedem ca devenim pe zi ce trece mai slabi, mai deposedati de capacitatea noastra de a actiona, mai vocali in mod inutil, iar unii dintre noi devin violenti, tot in mod inutil, dar lasind pe cei care domina sistemul sa dicteze soarta noastra in continuare, fara sa ne dam seama….
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Tuesday, 10 October 2017 20:20  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.