ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Putem discuta de capitalism în ţările aşa zis dezvoltate ale planetei? Cu siguranţă NU! America împărtăşeşte COMUNISMUL cu toate trăsăturile lui şi arată cum sfîrşitul epocii finanţelor false duce la NAŢIONALIZARE MASCATĂ….

Putem discuta de capitalism în ţările aşa zis dezvoltate ale planetei? Cu siguranţă NU! America împărtăşeşte COMUNISMUL cu toate trăsăturile lui şi arată cum sfîrşitul epocii finanţelor false duce la NAŢIONALIZARE MASCATĂ….

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
În America şi în toate ţările capitaliste dezvoltate, sîntem martorii unui proces de NAŢIONALIZARE : Băncile Centrale controlează evaluarea bunurilor sectorului privat, fără a le deţine. Capitaliştii produc propagandă deşănţată prin care critică centralizarea economică şi financiară a sistemelor socialiste, dar în realitate cel mai mare nivel de centralizare în interesul unui grup de infractori financiari, al unor economii în totalitate, se află în capitalism. 
Observăm cum Wall Street-ul, Toronto Stock Exchange, Frankfurt, Londra şi alte mari burse, comandă cine să moară şi cine să trăiască în economie, distrug clasa de mijloc, finanţează după bunul plac efectele speculative ale unor corporaţii îngropînd tot ce este producţie, falimentează companii mici şi mijlocii, lăsînd sute de mii de întreprinzători datori băncilor, împrumută iresponsabil în ideea sclavagizarii populaţiei şi controlează tot ce mişcă economic, în interesul “sforarilor şi manevranţilor de bani tipăriţi” care ne arată pe ecranele televizoarelor săgeţi verzi în creştere vertiginoasă a valorii stocurilor, în timp ce noi devenim din ce în ce mai săraci. 
Nu cred că are nimeni nici un dubiu legat de faptul că băncile centrale capitaliste au tipărit bani in valori astronomice, însă acum sînt în situaţia în care nu o mai pot face cu amplitudinea cu care o făceau cu cîţiva ani în urmă, unele dintre ele renunţînd în mare parte la acest obicei dup ace au imbogatit o tagma de expoatatori si speculanti internationali. Deci asistăm la o “dreglare” a Helicopter Money”, care arunca în mod iresponsabil sume imense de bani ,tipărite si fara acoperire, în economii, dar pe canale care nu aveau nici o legătură cu Main Street. 
Ce fac aceşti capitalişti de la băncile naţionale ale statelor aşa zis dezvoltate, doritori ai unui sistem comunist hybrid si in favoarea lor? Ei crează bani digitali şi folosesc “noile monede” pentru a cumpără bunurile companiilor, cum ar fi bonduri şi stocuri. În acest fel, băncile centrale capitaliste controlează piaţă bondurilor şi stocurilor la nivel mondial, cumpărînd sau oferind companiilor bani pentru a-şi cumpără singure stocurile(mecanismul de “buy back”), după care le oferă bani şi le cumpără bondurile, nationalizind companii după companii din domeniul privat. Aceste banci naţionale capitaliste, prin mecanisme directe şi indirecte, agreate tacit de statul capitalist, dictează politica de pret a companiilor private cît şi profitul acestora. 
Băncile centrale capitaliste au achiziţionat sub o formă sau altă bunuri ale companiilor private în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, numai în acest an, în primele nouă luni…. Dacă facem un calcul combinat al bunurilor achiziţionate de bănci prin mecanisme indirecte, ajungem la peste 15.000 de miliarde de dolari. 
Pe modelul vechi al naţionalizării, guvernele expropriau sau confiscau proprietăţi private sub toate formele existente. Cînd statul naţionalizează o unitate economică, el preia în totalitate proprietatea acestor bunuri existente la fostul proprietar privat. 
În lumea financiară globală actuală, o astfel de expropriere nu poate avea loc şi este evitată din două principale raţiuni de către mizeriile capitaliste. 1. Punctul dominant al modelului neoliberal, neofeudal, neocolonial, este să fie mentiunta proprietatea în zona privată dar în realitate se transferă bogăţia acestei proprietăţi aristocraţiei financiare capitaliste…Guvernul nu are nevoie să naţionalizeze şi să dea impresia că bogăţia se transferă din zona sectorului privat către zona publică, care în final sa facă din ce în ce mai bogaţi funcţionarii statului. Dar acest lucru se întîmplă insa in realitate, pentru că acest capitalism al corupţiei generalizate permite statului să creeze un nou tip de sistem şi anume crony capitalismul. Finatializarea sistemului a făcut ca bogăţia să ajungă mascat în mînă statului capitalist de la entităţile private via băncile naţionale. 2. Dacă s-ar proceda clasic, naţionalizarea ar trimite un mesaj greşit. În momentul actual, băncile centrale doresc să transfere bogăţia şi veniturile de la cei mulţi către un grup. 
Cu alte cuvinte, ceea ce băncile centrale capitaliste doresc, nu este să transfere legal proprietatea de la entităţile private capitaliste către aceste bănci centrale, care ar însemna costuri şi probleme de rezolvat. Băncile centrale capitaliste doresc să controleze piaţă cu un efort financiar extrem de mic, în mod eficient, cumpărînd acest control financiar şi în felul asta să conducă din umbră companiile, plătind un pret de cîteva mii de miliarde de dolari tipariti, prin cumpărarea de bunuri ale companiilor, bonduri şi stocuri, în principal. 
Acest model nou al naţionalizării capitaliste şi creării sistemului crony capitalist terminator pentru membri societăţii, face ca băncile să evalueze şi să valorifice bunurile sectorului privat fără să le deţină. 
Din acest punct, pare şi în România cît şi în SUA, faptul că rolul băncii centrale este determinat în starea de bine a societăţii, dar practic, băncile naţionale sînt dictatorii sistemului capitalist şi entităţilor private. Nu există nici o limita în controlul pe care băncile naţionale îl exercită în societăţile capitaliste, în modul cum controlează profitul, evaluarea bunurilor şi sentimentul consumatorilor pe piaţă. 
Mai poate există cale de întoarcere sau negociere în cadrul acestui proces de naţionalizare forţată dictat de băncile naţionale în societatea capitalistă actuală? Cu siguranta, soluţia este numai şi numai, renunţarea la sistem, prin demolarea lui mascată sau mişcări de forţă, posibil a fi singurele care să îi facă pe cei 1% detinatori a tot ceea ce mişcă să renunţe sau să vină într-o stare în care să nu le convină. 
În speranţa de a evada din acest abis financiar, ne putem intilnii cu situaţia în care aceste bănci centrale capitaliste vor acumula şi mai multe bunurui ale companiilor private, cum sînt bondurile şi stocurile, în acest fel păstrînd profitul companiilor în zona zero sau foarte aproape de zero, prin mecanisme financiare care stopează sau duc competitivitatea unor produse în zona “zero profit”, pentru perioade reglate tot de băncile centrale. În acest fel, în mod subversiv, băncile centrale capitaliste vor jongla valorile stocurilor în zone înalte pentru a exista suficienţi “clienţi” care să susţină datoriile companiilor. 
Nu mai trebuie spus că încercarea de a controla la nivel global pieţele prin intermediul aruncării pe piaţă a mii de miliarde de dolari, care în final sînt utilizaţi pentru cumpărarea de stocuri şi bonduri, este un experiment în premieră şi nemaîntîlnit în istoria economică a capitalismului, deci greu de înţeles pentru populaţie, ceea ce se şi doreşte…. 
Care este diferenţa dintre naţionalizarea bunurilor în debutul sistemului socialist, naţionalizare care făcea ca bumurile trecute în proprietatea statului să fie folosite în favoarea poporului şi demararea naţionalizării sectorului privat de către băncile centrale în capitalism, ducînd bunurile private în mînă a 1% care reprezintă mizeriile din sectorul financiar al societăţii capitaliste, iar noi, restul, sîntem transformaţi în sclavi cărora ni se crează imaginea sărăciei ca stare de normalitate şi lipsa de speranţa ca singura soluţie de a supravietuii…chiar dacă pare paradoxal. 
Unde putem vorbi de naţionalizare şi care modalitate de naţionalizare credeţi că va urma in mod favorabil, pentru că cel ce pleacă dimineaţă la muncă cu pachetul de mîncare în sacoşă ca să poată hrănii familia si sa tindă către o viaţă decentă. 
Capitaliştii spun că cei ce muncesc din greu şi îşi rezervă inteligenţa şi forţa fizică de muncă pentru a avea activităţi productive, vor găsi soluţii şi vor deveni bogaţi… Asta ar însemna că aceia care muncesc din greu în ţările sărace, pentru a putea supravietuii, 12-14-16 ore pe zi, în condiţii grele de lucru şi sub presiune existenţială, ar trebui cîndva să devină bogati sau să trăiască decent…. Acest lucru nu se va întîmplă niciodată în capitalism, deoarece omul care munceşte este sfidat, el reprezintă un număr în imaginea capitaliştilor şi este folosit ca o unealtă de transfer a bogăţiei către cei din ce în ce mai bogaţi….. 
 
Adrian Coşereanu 
Last Updated on Monday, 06 November 2017 20:11  

Comments  

 
0 #1 argos 2017-10-19 13:44
Interesant articol. As vrea sa vorbiti putin, despre ce inseamna automatizarea pentru industrie si economie. Mai ales ca in ultima vreme orice "antreprenor" e inspirat si baga discursuri despre ce "vremuri minunate" vom trai, chiar daca in urma cu zece ani, in timp ce tehnicieni, munceau din greu sa faca fiabila, aceasta notiune, ei radeau la ideea de roboti si investeau in IOU-ori sau credite neperformante. Toata lumea zice ca mama, gata s-a terminat cu clasa muncitoare, dar in acelasi timp, un sudor in SUA, Canada, Marea Britanie, Suedia, castiga cat un functionar bancar, ba chiar peste daca mai are si ceva lucrari de ciubuc. La fel si tamplarii sau artizani ai lemnului. Este o tendinta a business-ului mainstream sa descurajeze meseriile liberale si a avea mai multi someri in economie ? Daca da, de ce ? Se va ajunge la nivelul in care robotii vor indeplini cele mai complexe opratiuni foarte curand(eu am oarece dubii) ?
----------------------------------------------------------------------
Adrian Raspunde
Salut Georgica. Te rog cu respect sa intri si pe pagina de facebook noua, pe care deabia am creat-o si care se numeste Stanga Reala si daca esti satisfacut de comentariile si postarile mele, te rog sa imi ceri sa te introduc in grupul de prieteni. Vei gasi acolo multe raspunsuri chiar la acest set de intrebari puse de tine si sper sa colaboram si pe acel canal.... Multumesc ca deobicei pentru comantariu pertinent si mereu in concordanta cu realitatea.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.