ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Va fi economia mondiala capitalista distrusa in totalitate de inflatie si rata dobinzii, pe care chiar ea le-a generat? Se inchide un ciclu distructiv, final…

Va fi economia mondiala capitalista distrusa in totalitate de inflatie si rata dobinzii, pe care chiar ea le-a generat? Se inchide un ciclu distructiv, final…

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Asa cum vedem zilnic, se doreste sa fim periodic “injectati” cu informatia conform careia rata dobinzii va sta pentru totdeauna in apropierea punctului zero, datorita unei cresteri economice extrem de reduse. Auzim zilnic despre o rata a inflatiei actuala, in jur de 2% sau chiar mai putin si ni se spune ca nu este favorabila si va trebui sa fie mult mai mare pentru ca noi sa simitim cresterea economica. 
Dar, in realitate, noi mergem la cumparaturi si ni se par toate produsele din ce in ce mai scumpe si imposibil sa ne permitem sa le cumparam, ceea ce nu prea este in concordanta cu ceea ce spun magarii de pe sticla si din media, in general. In acelasi timp, o crestere economica extreme de redusa sau o stagnare economica, face ca inflatia sa nu creasca. 
Intrebarea catre mizeriile care se joaca cu cifrele economice: Cum sa existe inflatia pretului produselor in afara inflatiei salariilor, practic inexistenta ? Pai, este la mintea cocosului, ca nu se pot cumpara mai multe produse si nici mai scumpe, datorita lipsei locurilor de munca sau a lipsei locurilor de munca mai bine platite. Cum sa fie inflatia mai mare, din moment ce pretul de astazi este foarte scump, iar cel de miine este inadmisibil de scump si imposibil de suportat pentru buzunarul consumatorilor?
Dar, este oare rata inflatiei reala? Fara discutie ca NU si chiar cele mai optimiste calcule arata ca este o poveste trista si degradanta a economistilor vestici, aceasta rata a inflatiei de sub 2%. Ea este mult, mult mai mare si cu mult chiar peste 7%, dar cind vine vorba de astfel de cifre, se aduce in imagine economia Venezuelei sau altor state care nu sint pe placul SUA sau vestului in general. 
Exista inflatie in Somalia, Etiopia sau alte tari din Lumea a Treia? Nu prea, pentru ca ei nu au nici salarii corespunzatoare, nici ceea ce sa produca si nici necesitatea de a cumpara, deci de a crea cerere. Si atunci ce sa facem, sa ne bucuram de o inflatie mica, neavind bani in buzunar pentru a suporta preturile, sau sa ne dorim o crestere salariala pentru a  putea sa ne permitem preturi mai mari si sa umplem si mai mult buzunarele mizeriilor din finantele capitaliste, in timp ce noi devenim din ce in ce mai datori si mai sclavi ai unor locuri de munca construite dupa dorinta lor de a ne distruge? 
Realitatea este ca ambele variante arata un dezechilibru creat, intretinut si valorificat de sistemul capitalist actual si dintotdeauna. Este o jignire sa discutam despre inflatie si cresterea ei, prin necesitatea cresterii salariilor angajatilor. Este la fel o jignire a unui sistem economic, fata de membri lui, sa consideram ca putem tine in friu inflatia prin mentinerea la un nivel redus a salariilor si o crestere a preturilor variabila si controlata. Dar, care ar fi solutia?
Ea este una de care actualul sistem capitalist nu poate tine seama, pentru ca deja, ea ar implica o corectitudine economica. Auzim permanent de corectitudinea politica si faptul ca nu este necesara. Dar ce este necesar ? Lumea doreste o corectitudine economica, in lagarul capitalist, si renuntarea la corectitudinea politica, care se pare ca este atributul unei clase exploatatoare in detriemntul celor multi. Corect, dar se poate? Se pare ca nu. 
Cum putem discuta de corectitudinea economica in capitalism, din moment ce avantajele fiscale, monetare si de toate felurile, acordate de statul capitalist corporatiilor, nu se reprecuteaza in capitalul social care ar trebui sa dea incredere membrilor societatii si sa ofere imaginea unui sistem functional? Este mai mult decit dezgustator sa vedem CA aceste mari corporatii sau marii oameni de afaceri, beneficiaza de scutiri de taxe, asa numite stimulative. CA, aceasi oameni si corporatii, beneficiaza de dobinzi preferentiale, de multe ori contracteaza imprumuturi chiar cu dobinda zero, primite de la banci, tot in ideea stimularii productiei si desfacerii produselor lor. CA, aceasi oameni si corporatii au acces la ultima generatie a tehnologiei in domeniu, pe care o instaleaza in cadrul companiilor lor si o platesc cind pot si daca pot. CA, aceiasi oameni si corporatii trimit in somaj un numar impresionant de lucratori si au un fond de salarizare din ce in ce mai mic. CA aceasi oameni si corporatii au acces la bursa si in general pe piata de tranzictionare a stocurilor si bondurilor si isi cumpara singuri stocurile(buy backs) pentru a ne dezinforma si a crede ca valoarea acestor companii si notorietatea lor pe piata a crescut prin stocuri cumparate cu bani imprumutati cu dobinzi aproape de zero sau chiar zero si uite asa, putem enumera sute de avantaje care se ofera oamenilor de afaceri proeminenti si corporatiilor, in timp ce EFECTUL SOCIAL AL ACESTOR STIMULENTE OFERITE CORPORATIILOR SI OAMENILOR DE AFACERI ESTE ZERO…. , dupa care incepem sa discutam in mod pervers despre inflatie si neceistatea ei pe fondul CRESTERII PRETURILOR PRODUSELOR(total nejustificat daca luam in considerare elementele de mai sus, stimulatoare pentru cei bogati si corporatii, dar nu si pentru consumatorul care de multe ori este lasat somer de aceste corporatii, care il trimit la raft sa cumpere totul mai scump….).
Pai, daca aceste corporatii si marii oameni de afaceri capitalisti, primesc toate aceste stimulente, oare preturile nu ar trebui sa fie la raft mai mici si pe noi sa nu ne intereseze salarii mai mari ci sa putem cumpara cu acelasi salariu, mai multe produse, pentru a  fi fericiti si prosperi? 
Deci la ei(corporatii), costurile scad exponential, iar la noi preturile cresc si trebuie sa ne batem pentru creseri salariale infime si prosperitate artificiala si inexistenta in realitate, ca sa putem cumpara mai putin decit ieri dar sa fim multumiti ca salariul a  crescut si exista o crestere economica pe care noi nu o vedem si cu atit mai putin cei ce sint someri si scosi din cimpul muncii de cei ce se prevaleaza de tehnologie si de necesitatea unei productivitati mai mari, care in final si paradoxal, duce la un pret mai mare la raft, asta in timp ce numarul miliardarilor la nivel mondial creste permanent, iar numarul celor homeless este si el in crestere exponentiala… 
Pai, nu este “frumos” acest sistem capitalist? Dar, pentru cine? 
Inflația pe partea de alimente în Canada este de aprox. 5% exprimata de ei, de oficialii canadieni, însă realitatea este cu mult diferita și cu mult peste 10%, însă și dacă o comparam cu inflația generala aruncata de ei pe sticla si in ziare, de 1,2% avem o imagine a minciunii sfruntate si cifrelor care in final nu ajuta exact pe cel care ar trebui sa il ajute si anume, pe CONSUMATOR....
Una dintre cele mai infractoare banci de pe planeta, BIS (Bank of International Settlements), care este cea mai mare banca de depozite private de pe glob si evident care detine informatiile cele mai multe, legate de evazionistii de calibru la nivel mondial, arata ca datorita manipularii indicatorilor economici cum ar fi inflatia si dobinzile, vom asista la schimbari demografice majore cu evolutii la nivel global….
Este cazul vizibil al unei imbatriniri a populatiei planetei si o reducere a fortei de munca tinere, ceea ce va duce la o crestere a inflatiei si a ratei dobinzilor, ambele controlate si in interesul de grup al mizeriilor din finantele capitaliste si “programarea economiilor”. Dar pina cind poate “functiona” acest proces? Un nou studiu evidentiaza faptul ca o imbatrinire a populatiei globale, va duce la o rata greu de suportat a dobinzilor bancare…dupa cum anunta chiar Bloomberg.
Analizele demografice, devin acum un subiect major de studiu al miini de lucru, capitalului si miscarii lui, dar si al economiilor realizate de populatie si depuse mai mult sau mai putin in banci. Va putea China, prin extinderea fortei de munca in industrie sa compenseze gaurile in forta de munca din vest si chiar din aceasta tara asiatica imensa, odata cu iesirea la pensie a unui numar enorm de persoane in virsta? Exista posibilitatea, dar nu fara ca asiaticii sa traga avantaje si noi sa muncim mai mult, pe bani mai putini si pe produse relativ scumpe raportat la calitatea lor execrabila, de cele mai multe ori.
Pe de alta parte, asistam la o crestere a volumului de credit la nivel global, populatiile tuturor tarilor capitaliste fiind in topul imprumuturilor la nivel global, formind o cifra astronimica a acestor datorii, care pentru a fi oprite, capitalistii folosesc pirghia cresterii dobinzilor, in vederea descurajarii unor noi imprumuturi. Ce se intimpla cu aceste imprumuturi? Ele aduc un volum din ce in ce mai mare de bani bancilor prin intermediul dobinzilor, dar nu trebuie sa uitam ca si cifra creditelor delicvente, contractate de persoane sau companii care sint inslovente si nu le mai pot plati, este din ce in ce mai mare, ceea ce arata dezechilibrul economic al disperarii capitaliste dupa profit. 
Chiar daca rata dobinzilor este mai mica decit oricine s-ar fi asteptat, realitatea este ca suma acestor dobinzi incasate de banci, la un volum urias al imprumuturilor, este enorm de mare.  
Trebuie sa reamintesc ca DATORIA NU ESTE CAPITAL. 
Ca sa punem problema din alt unghi: economiile realizate de populatie si companii sint foarte importante si in timp ce generatia in virsta se pensioneaza, acestia vor retrage economiile lor detinute in banci, un proces economic extrem de periculos si cu implicatii majore, in urma caruia va fi lasata o gaura financiara in banci iar situatia financiara pe ansamblu va deveni ingrijoratoare si imprumuturile cu mult mai costisitoare pentru cei ce doresc sa le contracteze in vederea efectuarii diverselor cheltuieli, pe un fond financiar la nivelul societatilor capitaliste, in care generatia tinara nu are cum, sub nici o forma, sa acopere gaurile lasate in banci de retragerea banilor de catre persoanele pensionate in virsta prin eventualele depuneri in depozite ale acestor tineri(lucru 100% imposibil si nici macar dorit de tineri).
Pe de alta parte, in timp ce automatizarea si robotizarea, devin imperativele principale ale economiilor capitaliste actuale, chiar daca nu in volumul care ne asteptam, o eventuala crestere a salariilor devine un vis irealizabil si o speranta falsa a lucratorilor, ceea ce in final se reduce la un volum al economiilor in banci nesemnificativ si deci o gaura fireasca in visteria bancilor. Aceasta in conditiile in care volumul de muncitori care fac parte din fortele de munca ale tarilor capitaliste, scade permanent.
Probabil ca vor fi oameni care se vor multumii sa fie serviti in cubiculuri de catre roboti, cu mincarea solicitata la restaurante, dar totusi noi sintem creaturi sociale si cu siguranta multi dintre noi vor dori sa vada in fata lor un vinzator amabil care sa ne intrebe si de alte variante dorite si sa ne propuna ceva nou, sa intre in discutie cu noi si sa ne simtim ca fapturi sociale, deoarece valoarea nu este si nu va fi creata de un proces al comoditatii umane.
Daca volumul de persoane care pot accede la fortele de munca creste cu mult mai repede decit extinderea automatizarii si robotizaarii, salariile vor creste chiar daca aceste elemente automatizate vor inlocui factorul uman.
Este foarte important sa introducem in analiza pe care o facem asupra celor doua mari elemente, inflatia si dobinda, factorul demografic cu argumente specifice lui. Bogatia in bunuri si bani a intregului glob, stocurile, imobiliarele, bondurile si altele, reprezinta inima unei scheme piramidale capitaliste, in care expansiunea rapida a creditului contractat de la banci duce la cresterea pretului produselor de pe piata, datorita banilor care nu se vad, sint imprumutati si satisfac rapid cererile clientilor,  valorificind natura umanas si cerintele unor consumatori, de multe ori irationali. 
Mergind mai departe, aceste bunuri acumulate la preturi mari, isi cresc valoarea tocmai datorita continuarii acestui process de financializare continua din bani fara acoperire si in final totul se vinde din ce in ce mai scump si mergem in directia autodistrugerii, de cele mai mult ori continuind sa imprumutam punind fostele achizitii ca si colateral pentru noile imprumuturi, iar in final, avem o inflatie galopanta dictata de noi cu ajutorul bancilor, dupa care o revenire la realitate….. care va fi reprezentata de ceea ce se va intimpla foarte curind si anume DEPRESIUNE ECONOMICA.
BANCILE CENTRALE CAPITALISTE, CELE MAI CRIMINALE ELEMENTE ALE UNEI ECONOMII, CARE IN MOD FIRESC, ECONOMIC VORBIND, NU AR TREBUI SA AIBA NEVOIE DE ELE, ACESTEA IMPULSIONEAZA CONSUMATORUL IRATIONAL SI OFERA PUTERE SCHEMEI PIRAMIDALE IN DETRIEMNTUL NOUA INSINE. Cumpararea de stocuri si bonduri nu a avut si nu are in vedere achitionarea lor din banii cistigati de companii ci din imprumuturi contractate la banci in vederea acestor achizitii si specularii lor, iar aeste storcuri si bonduri sint create din neant, din nimic existent, nepalpabil. 
Fara discutie ca datoriile nu sint un fenomen legat numai de bancile centrale, in acelasi timp, datoriile corporatiilor si pe gospodarie, sint si ele la cote inimaginabil de ridicate la nivel global.
Vom asista la schimbari majore si decizii ce vor pune in dificultate un numar foarte mare de oameni, ceea ce este prima mare ingrijorare a celor ce conduc si a celor ce au agonisit intr-o perioada tulbure creatA de ei si pentru ei…..
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Saturday, 13 January 2018 18:22  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.