ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Transformarea societatii capitaliste americane intr-una a nebuniei dupa profit si a inegalitatii de proportii. American Dream nu mai exista si nu va mai exista niciodata sub aceste auspicii….

Transformarea societatii capitaliste americane intr-una a nebuniei dupa profit si a inegalitatii de proportii. American Dream nu mai exista si nu va mai exista niciodata sub aceste auspicii….

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Este foarte clar ca American Dream este total disparut, chiar si pentru cei ce vin saraci in SUA si pentru primul contact, societatea le da senzatia ca pot deveni bogati sau pot avea niste realizari pe care si le-au visat. Nici vorba despre asa ceva. Paul Ryan, spunea de curind despre Amrica, ca “in tara noastra, locul nasterii si conditiile in care s-a dezvoltat un american sau un emigrant, nu va determina parcursul lui in viata, fiecare dintre ei primind de la societatea americana, sansa de a deveni ceea ce isi doreste…”. 
Chiar asa, Paul Ryan? Se pare ca tocmai de la forul legislativ pe care il conduci, pleaca tot necazul si acolo se genereaza aceasta minciuna, care se doreste a fi inghitita de cei multi.
Ideea ca fiecare american are oportunitati egale in viata este total falsa !
In faza economica si sociala actuala, mobilitatea sociala inregistreaza un declin major, el fiind o continuare a ultimilor zece ani de criza puternica si fara nici un semn de revenire. Salariul mediu pe economie a stagnat. Este pentru prima data in istoria unei natiuni care se pretinde dezvoltata si chiar in istoria omenirii, cind generatia tinara se asteapta sa fie mai saraca decit parintii lor. Este pentru prima data cind se discuta despre imposibilitatea ca pensionarii sa isi mai primesca pensile, ale caror fonduri au fost jucate la Cazinoul Wall Street. Este pentru prima oara cind clasa de mijloc capitalista dispare vazind cu ochii. Este pentru prima oara cind paradisurile financiare unde isi tin bogatii planetei banii, detin un procent record de bani comparativ cu PIB-ul planetei. Este pentru prima oara in istoria Americii, cind numarul elevilor si studentilor homeless depaseste 1,4 milioane de persoane care nu au un acoperis deasupra capului. Este pentru prima oara cind datoriile la cardurile de credit in America au deposit 1.400 de miliarde de dolari, iar multi americani nici nu se mai gindesc, cel putin, sa returneze banii. Este pentru prima oara…..si aici putem continua pe pagini intregi dezastrul economic real al unei societati care nu isi mai poate gasi cadenta.
Realitatea este ca “loteria vietii” sau zona in care te-ai nascut, poate conta in ecuatia economica a vietii, pina la 2/3 din bogatia pe care o acumuleaza un individ in America.
Cresterea prapastiei intre bogati si saraci, intre tineri si virstnici, intre cei ce lucreaza in structurile statului capitalist si cei ce lucreaza in sectorul privat, intre CEO-urile care conduc companiile si cei ce lucreaza pe salariul mediu pe economie, intre cei ce lucreaza in sectoarele productive ale societatii si cei ce lucreaza in finante, precum si alte decalaje, au fost total ignorate de politicieni, pina in perioada recenta, cind aceste mizerii politicie ale stabilimentului din tarile capitaliste, au inceput sa tremure la schimbarile “populare” care au adus Brexitul in UK si pe Trump in America. Va putea ignoranta lor de zeci de ani sa fie rezolvata de citeva schimbari radicale si pasnice pe glob?
Inegalitatea reprezinta mult, mult mai mult decit un efect lateral al asa zisei “piete libere” capitaliste. Este mai degraba un simptom al “politici neglijentei”, prin care pentru zeci de ani, creditul oferit si stimulentele monetare au substituit reformele structurale necesare unei economii capitaliste in continua cadere. Aceste stimulente monetare si oferirea nebuneasca a creditelor, au substituit si investitiile si o eventuala strategie economica, de care nu a mai tinut nimeni cont atita timp cit Vestul Salbatic domina in finantele americane si capitaliste in general.
Acest capitalism a fost o perioada, un sistem de success in vederea dobindirii unui nivel de bogatie, chiar si pentru familiile care nu credeau ca prin munca il pot realiza, dar in final, in ultimii 25-30 de ani, cel putin, acest capitalism a ramas “repetent” la capitolul distributiei bogatiei in societate. In ziua se astazi, fara a se incerca(si nu vad cum si cine va dori sa o faca) fortarea unei noi politici de redistribuire a bogatiei si oportunitatilor, modelul capitalist se indreapta cu pasi grabiti catre autodistrugere economica si sociala si inevitabil, o eliminare totala a oricarui aspect democratic in viata acestor societati vestice.
Daca tinem cont de stimulentele oferite dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, de catre statele capitaliste din Europa si SUA, ele au avut un impact favorabil, dar cu timpul, efectul lor s-a diminuat considerabil. America s-a vazut in stiuatia in care sa discute tot mai mult despre inflatie si scaderea cresterii economice, aducind in schimb pentru americani un Razboi Rece si un razboi real in Vietnam. 
Batrinii care au muncit pe rupte, au cerut si ei indreptatiti, sa aiba un standard de viata decent. Raspunsul lui Nixon din 1971, a socat un glob intreg care nu isi putea da seama de impact si consecinte si anume, el a creat un set de politici internationale, care a mutat economiile globului de la standardul aur, la petrodollar si posbilitati multiple de creare a banilor tipariti, pentru economia SUA si nu in ultimul timp, crearea oportunitatilor de oferire a creditelor “free”, fara dobinzi sau cu dobinzi infime si selective, pentru cei ce asculta si se supun Americii.
Acordarea de credite a fost raspunsul prostesc dar in avantajul unui grup, la declinul economic permanent capitalist si cresterea inegalitatii. Daca nu iti poti permite sa studiezi, din cauza preturilor enorme practicate de universitati si colegii, daca nu iti poti cumpara un automobil nou, daca nu iti poti cumpara o casa, Unchiul Sam iti ofera imprumuturi si le vei putea avea si odata cu ele, un fals American Dream, sub forma muncii nebunesti pentru a umple buzunarul Unchiului Sam, in timp si eventual a avea curajul, oferit de “bunatatea” Unchiului Sam, de  a continua sa imprumuti si chiar sa pui garantie ceea ce ai platit in totalitate sau in parte, pentru a primii noi imprumuturi si un grad mai ridicat de sclavie fata de Unchiul Sam si reprezentantii lui din finante.
Asa a inceput crearea democratiei bazata pe credit ! 
Datoriile sectorului privat au depasit de patru ori PIB-ul in SUA si in Europa, in ultimii zeci de ani, pina la criza financiara si economica de proportii inceputa in 2008 si in curs de desfasurare in prezent. Statul capitalist a  oferit sectorului privat corporatist un alt cadou si anume deregularizarea economiei, pentru ca aceste corporatii sa faca ce doresc, iar asa zisii manageri ai statului sa primeasca spagile dorite, ca un retur social partial, desinat acestor jigodii care conduc pe toate palierele statul capitalist sin u poporului care a suferit pentru a da avantaje financiare corporatiilor. Au fost deregularizate sistemele bancare si pietele financiare, lasindu-i sa faca legea si umpluind buzunarele unui grup de mizerii. 
In ultimii ani s-a incercat si reusit, in parte, datorita ignorantei popoarelor, un tip de Uberizare a economiilor, care a deschis si mai mult poarta fraudelor corporatiste de proportii si a alimentat liderii politici capitalisti, prin intermediul unui nivel incredibil al coruptiei. Inegalitatea s-a accentuat iar capitalistii platesc sume enorme ca sa ne fie oferite in fiecare seara pe ecranele televizoarelor, grafice ce se doresc sa ne arate prosperitatea in care traim si pe care noi nu sintem in stare sa o vedem… S-a autodemolat capitalismul? Se pare ca DA !
Masina de propulsie a capitalismul a fost COMPETITIA, care, in final,  a devenit o interpretare falsa a teoriei lui Adam Smith, creata de economistii capitalisti din zilele noastre. Se presupunea ca aceasta competitie sa creeze o eficienta a pietelor, sa duca la cresterea productiei si in ultima instanta a PIB-ului.
Dar, vedem ce se intimpla… Politicile neoliberale adoptate de clasa politica capitalista actuala, au colapsat in partea datorita erorilor de  REDISTRIBUIRE A RESURSELOR SI OPORTUNITATILOR. 
Cresterea inegalitatii sociale si corporatiste au dus la stagnarea productivitatii, la micsorarea ratei cresterii economice pentru intreaga economie capitalista. Cresterea volumului datoriilor a facut ca inegalitatea sa fie din ce in ce mai mare…
Trump trimbiteaza o scadere a taxelor pentru mediul de afaceri si individuali, care ar putea ridica nivelul pietelor, dar cel mai probabil initiativa lui va duce la cresterea datoriei publice si mai departe se va ajunge acolo unde deja cunoastem, si anume la scaderea cheltuielilor pentru educatie si sanatate, in stil capitalist….
Realitatea este ca exista o legatura foarte apropiata intre bogatia societatii si iegalitate. Parintii bogati isi pot permite sa isi trimita copiii la scolile cele mai bune din SUA, ceea ce dupa cum vedem pe grafice, nu se intimpla in tarile pe care americanii le vad ca fiind dominate de “egalitarism” cum ar fi Suedia, Finlanda, Danemarca si Norvegia… O educatie mai buna in scoli, inseamna mai multe oportunitati pentru tineri si mai multa bogatie in viata de viitor, dar in capitalism, famiile sarace nu au acces la aceasta viziune, asa cum se intimpla in regimul socialist din Romania de dinainte de 89, cind orice copil din mediul rural avea sansa lui de evolua, de a merge la aceasi facultate cu cei ce aveau parinti cu salarii mai mari…. Aceea era lumea de care vorbeste acum in Congresul American , Paul Ryan…si nu societatea minciunii americane.
Permeabilitatea unei enorme parti a populatiei de a obtine credit, a imprumuta bani de la banci si a-si crea un nivel de trai bazat pe imprumut si nu pe valoare individuala si munca, a dus la o valoare mica  a dobinzilor, avind in vedere ca aproximativ o intreaga populatie adulta poate imprumuta si umple buzunarele bancherilor, constiuind un volum al datoriilor enorm. Sint semne multiple in cadrul politicilor monetare, prin care vedem ca sistemul capitalist este la limita si creaza o criza a bunurilor, pastrind la suprafata companii in degringolada economica si aproape falimentare, care detin un nivel al datoriilor enorm.  
Politicile economice adoptate de lumea capitalista nu sint si nu pot fi sustenabile si in final aduc mari prejudicii exact oamenilor care ar trebui sa fie protejati de sistem.
Europa continentala si in special Scandinavia, care de departe nu au sisteme economice perfecte, au adus in prim plan miscari extremiste, generate de inegalitate si o distributie deficitara a bogatiei. Vedem avansul luat de partidele extremiste ca Frontul National in Franta, Alternativa pentru Germania, Adevaratii Finlandezi in Finlanda, Partidul Poporului in Danemarca, vedem acelasi aspect in Austria, Ungaria, Italia si alte tari europene.
Exista insa doua mari solutii pentru iesirea din aceasta criza economica enorma si restabilirea unei noi ordini de care sa beneficieze si cei bogati si cei saraci si sa fie eliminata polarizarea financiara a societatii. 1. Saracii sau cei cu venituri extrem de limitate si limitate, sa devina mai bogati, prin intermediul educatiei si investitiilor oferite lor. 2. Sa fie create sisteme care sa faca din cei foarte bogati, oameni mai putini bogati si cu perspective de success economic si social.
Prima varianta ar putea fi dezvoltata prin crearea unui venit minim existential oferit fiecarei familii in nevoi si care sa fie primit de acestia in fiecare luna. De unde poate veni acest venit? Foarte multi cred ca oferirea acestui venit va crea o cheltuiala si mai mare pentru guvernele capitaliste si va duce la o crestere majora a taxelor. Nici nu poate fi vorba de asa ceva. 
In lumea actuala, se discuta din ce in ce mai mult de robotizare si automatizare a proceselor de productie si chiar in servicii, constructii si transporturi. Aceasta robotizare si automatizare a dus la iesirea din cimpul muncii a unui numar impresionant de lucratori. Deci se creaza cu mult mai mult, corporatiile au crescut productivitatea si eficienta muncii, iar oamenii au ramas fara salarii. In acelasi timp, foarte multe corporatii de proportii primesc fonduri masive de la statul capitalist pentru demararea productiei pe diferite coordonate, fara sa mai trebuiasca sa mai dea banii inapoi, deci dintr-o data statul este actionar mascat. 
In al doilea rind, statul ofera acestor corporatii, scutiri enorme de taxe, ceea ce inseamna ca din nou statul este actionar la dezvoltarea economica a companiei. 
In al treilea rind, daca luam companii cum sint Google, Microsoft sau altele(care au inceput afacerile cu bani de la stat, sub forma de ajutor nerambursabil), de cite ori intram pe aceste platforme pentru a ne informa, acestor companii le intra bani in buzunar, deci ele sint alimentate de mediul social, de noi cei care am mai platit odata oferindu-le bani pentru a demara activitatea si pentru a  se mentine la un nivel de competitivitate si mai platim ori de cite ori este nevoie….. Aceste companii nu concureaza pentru bani intre ele ci concureaza pentru a obtine banii din mediul social, de la consumatorii individuali, care devin si ei actionari sub o forma sau alta. Problema este ca folosirea acestui urias capital financiar oferit de guvern si contribuabilii taxati, NU se regaseste in returul de capital social care ar trebui sa vina catre societate de la aceste mari corporatii.
In acest caz, va trebui ca statul sa se erijeze in actionar la marile corporatii si sa primeasca permanent sume de bani, venite de la robotizare si automatizare si participarea sub o forma sa alta a statului la circuitul economic al acestor corporatii. Multi capitalisti vor spune ca este un sistem communist sau socialist… 
Dar, oare ei, care centralizeaza economiile capitaliste la comanda, le financializeaza si distrug realitatea economica, creind “parfumul” Wall Street-ului cu banii contribuabililor, nu pot fi denumiti chiar mai rau decit comunistii? 
Aceste corporatii care trimit cu o lovitura de tasta de calculator, sute de mii de angajati in somaj, dupa ce au finantat robotizarea si automatizarea din taxele care nu trebuie sa le mai plateasca guvernelor capitaliste, aceste corporatii nu pot fi definite mai rau decit comuniste?
Daca, in mod corect, statul capitalist si-ar lua partea de bani de la actiunile sau participarea la economia corporatiilor capitaliste, cu acesti bani ar putea fi finantati cei saraci, li s-ar putea oferii un venit minim lunar, existential, prin intermediul caruia, copiii lor ar putea accede la facultati unde nu au visat sa aiba acces, ar consuma in societate chiar produse realizate de aceste corporatii, ar investii in mici afaceri si ar putea sa devina in final mai prosperi si mai fericiti de sansa copiilor lor, care acum este anulata de inegalitate si avaritie… 
Ce este eronat din ceea ce am scris? Mi-ar place ca cel putin o parte din cei ce citesc sa ma contrazica prin gasirea altor solutii nu numai de dragul contradictiei….
Ca bogatii sa devina mai putin bogati, prima conditie ar fi ca ei sa NU mai investeasca banii in paradisurile financiare, ci in economia reala, sa se multumeasca cu profituri mai mici, dar constante si cu respectul semenilor lor din societate. Ar insemna ca acesti bogati sa concureze intre ei si nu sa se bata unii cu altii pentru obtinerea contractelor cu statul capitalist, care evident este o fata la vedere a coruptiei capitaliste de proportii….
Chiar FMI a avut cuvinte dure la adresa neoliberalismului actual care domina societatea capitalista. Este bine stiut ca acest liberalism si varianta lui neoliberala, sint curente politice de refugiu, in capitalism, si de care se profita extreme de mult, de catre un grup de infractori. FMI a avut in vedere sa critice sistemul neoliberal pentru masurile falimentare de redistribuire a bogatiei societatii si lipsa crearii de oportunitati.
China este pe un drum favorabil in vederea eliminarii inegaliatilor, iar SUA si Europa de Vest ar trebui sa aiba in vedere acest aspect, fara de care existenta acestor societati este pusa in pericol, deci o reforma structurala a sistemului este mai mult decit imperios necesara.
Fara discutie ca nu pot fi luate masuri unilaterale ci complexe, iar mecanismul actual necesita participarea reformei sistemului financiar in cadrul procesului de redistribuire, acest sistem financiar fiind acum mult, mult prea inclinat catre risc si crearea de datorii in volum astronomic. 
Trebuie schimbat sau reformat sistemul de taxe, care pune prea multa presiune pe venituri si mai putin pe bunurile detinute de un segment redus de populatie. Deci, un mecanism bine gindit si complex, in cadrul caruia sa existe interferente cu urmari economice pozitive, poate aduce o schimbare majora, dar este putin probabil ca acesti sacali capitalisti sa accepte orice propunere in acest sens si in acest fel, ei dovedesc ca nu inteleg procesul autodistructiv la care se supun.
Alternativa la redistributia echitabila(nu egalitara) este instabilitatea si criza, care vor crea un teren fertil pentru gruparile politice extremiste. America a trecut de ani buni, de la o democratie recunoscuta(chiar daca era departe de a exista in forma constructiva fata de societate), la o falsa democratie, o cazatura a democratiei de conjunctura, fara nici o relevanta pentru omul de rind.
Visul economic al fiecarei tari, trebuie sa fie sustinut de un nivel echitabil si egal in tratament al liderilor politici si economici fata de popor, in incercarea eliminarii inegalitatilor, in crearea de oportunitati si a unei cresteri economice sustenabile si graduale. Poate ca pentru acest moment, costul eliminarii inegalitatii si crearii de oportunitati, pare costisitor pentru cei bogati, dar ei trebuie sa inteleaga ca alternativa arata enorm de rau, chiar si pentru ei….
 
Adrian Cosereanu
 
Last Updated on Saturday, 13 January 2018 18:20  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.