ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Capital și capitalism. Acceptam societatea de consum a capitalului? La ce fel de capital ne referim?

Capital și capitalism. Acceptam societatea de consum a capitalului? La ce fel de capital ne referim?

User Rating: / 0
PoorBest 
Cind se discuta de capital, în dezbaterile politice sau economice, acest termen este folosit o într-o singura interpretare, cea care se refera la bani. Dar este tot ceea ce putem spune despre capital si despre consumul nostru, având  în vedere ca trăim, cu sau fără voia noastra, într-o societate de consum?
Dacă capitalul este economisit de cetățeni sau este un fond de pensii sau fonduri disponibile pentru deschiderea unei afaceri, în toate cazurile, capitalul este echivalent cu banii. 
Dar capitalul este diferit de bani, în multe situații și se distinge în mod clar printr-o alta structură, putând fi bunuri, cunoștințe, ființe umane, talent și experiență. Banii sint scoși în evidență pentru a simplifica, pentru a fi un ajutor în evaluarea făcută unui complex extrem de eterogen, de multe persoane.....și pentru a privi capitalul sub o maniera uniformă. Banii servesc ca baza pentru evaluarea diferitelor forme de capital....
Cărțile de economie folosesc de obicei litera mare "C", atunci când prezinta cuvântul "Capital", de cele mai multe ori ignorând sa spună despre eterogenitatea acestui cuvant. Capitalul nu poate și nu are cum sa se dezvolte de la sine, în mod automat, el trebuind sa fie în mod activ creat și menținut prin intermediul producției, economisirii și investițiilor.
Mergând mai departe, teoria economică arata ca sunt doua tipuri de bunuri în procesul de producție, practic cel mai important în crearea de capital, sau cel puțin asa ar trebui sa fie, chiar dacă suntem într-o faza în care capitalul se crează și în afara producției, în mod speculativ și prin fluctuații controlate si de natura sa deregleze un intreg sistem economic mondial. 
Deci, avem BUNURI de CONSUM, care sunt destinate satisfacerii nevoilor bazale de consum, cum ar fi alimentele, si care se realizează în producție și sint consumate de membri societății. A doua categorie de bunuri sunt BUNURI sub forma de CAPITAL, care sprijină decisiv procesul de producție și realizarea consumului final, cum ar fi un cuptor care crează posibilitatea brutarului sa realizeze pâinea....deci un bun de consum.
Formarea de capital, crează potențialul în vederea creșterii productivității. Deci, formarea de capital este întotdeauna o încercare de a genera profit pe termen lung adoptând metode diferite de producție. Un profit de o valoare înaltă, nu este și nu poatefi garantat, dar este un rezultat al metodelor de producție. Continuarea acestor metode de producție duce la ideea de productivitate și creșterea ei. 
Observam ca este o legătură directă intre prosperitatea unei zone și capitalul investit în producție. Faptul ca lumea capitalistă trăiește în acest moment o falsa prosperitate, este datorat anilor de acumulări de capital și acumulări culturale, pe de-o parte, dar și creării de capital prin tipărire, în mod excesiv și în ultima instanta ignorarea producției, fapt pentru care acest sistem capitalist se îndreaptă către un sfârșit evident, în care prosperitatea va fi creată într-o pondere mult mai mare de un fals capital, cel generat de tipărirea inconștiența de bani.
Odată ce este acumulat un stoc de capital, nu putem și nu trebuie sa înțelegem ca el va fi etern, va exista pentru totdeauna, el prezentând o uzura, chiar și pentru mizeriile capitaliste care stivuiesc sume incredibile în paradisurile financiare. Dacă capitalul nu este folosit in procesele de productie, el devine în totalitate "demodat", uzat, și cu un risc de depreciere ridicat, pe care îl vedem în acest moment în lumea capitalistă "moderna". Banii, capitalul, nu are valoare decit in miscare, iar capitalistii au inteles ca trebuie sa il miste fara sa produca, iar guvernele crony capitaliste, ai caror angajati vor salarii din ce in ce mai mari si fac greve la comanda si “controlate”, in fiecare saptamina, au inteles ca trebuie lasata economia in mina celor ce dau spaga structurilor de stat capitaliste….
În toate cazurile în care se urmărește evoluție economică, capitalul prezent cere prin natura lui sa fie reinvestit, care de cele mai multe ori poate fi finanțat direct prin intermediul capitalului câștigat sau capitalului împrumutat în vederea introducerii lui în producție și circuitul economic al companiei. Dacă reinvestirea capitalului este neglijata, dintr-o rațiune sau alta, rezultatul îl reprezintă consumul de capital, iar cei ce dețin capitalul nu au cum sa nu fie constienti de acest consum, în cele mai multe cazuri.
În anul 1971, sistemul financiar internațional a fost "eliberat" de povara aurului, care de fapt reprezenta o realitate economică și introdus de către Nixon, dolarul american în tranzacțiile internaționale, numindu-l multi si petrodolar, făcându-se intrarea în epoca banilor de hârtie dominanti, care au putut fi jonglati după necesitatea americanilor. A fost o eroare fatala pentru economia mondiala și o binefacere pentru America, a cărei economie s-a bazat tot timpul pe speculații sub o forma sau alta. 
Nixon știa acest lucru și arabi aveau nevoie sa își stivuiasca banii în băncile "sigure" americane..... Aceasta decizie a creat, cum era și firesc o posibilitate fără precedent pentru instabilitatea ratelor dobinzilor, America si mai devreme UK, au rămas sa trăiască doar din export de dolari și fluctuații ale dobinzilor internaționale via LABOR... 
In în 1981, în America, dobânzile erau de 18%, iar după ce au fost "sedate" de controlul exercitat internațional de Rezervele Federale, a început dezastru unor dobinzi din ce in ce mai mici, artificiale, pe care îl trăim și astăzi. 
Aceasta căderea controlata, masiva, a nivelului dobinzilor, a dus la erodarea stocului de capital la nivel mondial, iar ca efect imediat, am văzut un declin major al puterii de cumpărare și necesitatea creditării de proporții și nejustificate, în cele mai multe cazuri. 
Oportunitatea care exista înainte de aceasta maniera devastatoare de trecere de la aur la dolar pe piața ii internațională, a dus la scurgerea resurselor celor care economisiseră și se gândeau la dobânda pe care o vor obține, ca venit, la un moment de timp, ceea ce a devenit un coșmar, odată cu pornirea tiparnitei și căderea în scara a dobinzilor. Am văzut o cădere a dobinzilor și vedem în continuare o politica monetară care promovează dobânda negativă, ceea ce face ca veniturile din dobinzi la banii economisiți, sa nu mai existe, și cei ce economisesc sa piardă chiar din banii pe care i-au depozitat la bănci. Iar dacă-i scot, acești bani, se lovesc de "Zidul" preturilor de pe piața, care este terminator și grevate de o inflație galopanta și nerecunoscută. 
Multi pensionari sint în stare de faliment, în care nu s-ar fi gândit niciodată sa ajungă.....datorita pierderii unei părți a economiilor, în locul unui venit așteptat pentru depunerile bancare. Aceasta ecuație a banilor arata ca acești bani trebuiesc consumați în scopul de a crea o securitate persoanei care  ii are depuși, în vederea supravietuirii.....
Nu este nici un secret faptul ca asistam la un consum masiv de capital în aceste zile, fără ca încă toți oamenii sa fie afectați, dar cu siguranță vor fi.
Pe de alta parte, contraatacând monetar si reducând consumul, ar însemna un progres tehnologic și o rapida expansiune economică în estul Europei și în Asia, ceea ce s-a și întâmplat în ultimii 25 de ani, dar care incepe sa paleasca si sa mearga in directia capitalista a consumului irrational si distrugerii tuturor structurilor economice in multe dintre zonele acestor areale..
Ceea ce trebuie înțeles, este faptul ca odată cu dispariția sa si scăderea majora a a stocului de capital, trezirea va fi extrem de dură. Vom vedea dacă aurul este o parte importanta a economiilor noastre, în acest ciclu criminal al economiei actuale....
 
Adrian Cosereanu
 
Last Updated on Saturday, 13 January 2018 18:20  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.