ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Cum va evolua circul care se dorește sa ne arate o țară neguvernabilă și neguvernată, America? Care vor fi efectele “Shutdownu-ului”? Este o ruptură reală, legată de un buget auster și probleme bugetare sau o luptă nebunească pentru demolarea lui Trump?

Cum va evolua circul care se dorește sa ne arate o țară neguvernabilă și neguvernată, America? Care vor fi efectele “Shutdownu-ului”? Este o ruptură reală, legată de un buget auster și probleme bugetare sau o luptă nebunească pentru demolarea lui Trump?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Hei, bine, sint întrebări grele, însă vom încerca să răspundem împreună. In primul rand trebuie sa spunem ca nu este o lupta care sa aibă în centrul ei probleme bugetare și de finanțare ci doar un preludiu pentru alegerile care vor avea loc în acest an si posibilitatea inlaturarii de la putere a lui Trump.
Dacă Congresul ar fi trecut legea finanțării DACA, un program guvernamental privind integrarea emigranților ilegali și găsirea soluțiilor de acordare a cetățeniei pentru acestia, fata de care Trump se opune, iar Democrații o au ca principala arma de demolare a lui Trump și a Republicanilor, în acest caz, Trump pierdea totul și mai avea citeva luni pina la potențială ieșire de la presedentie. 
Aceasta ar fi arătat unei mari zone a țării, puternic vascularizată cu hispanici, ca Democratilor le pasa de ei și familiile lor și ca își pot aduce toate rudele, fiindcă gașca democrata din Congres lupta pentru ei. În final, rudele acestor emigranți ilegali, care sint deja stabilite în SUA și au cetățenie, ar fi votat în masă cu Democrații peste citeva luni, ceea ce ar duce automat la schimbări majore în cele doua entități politice americane, Senatul și House, unde acum sint majoritar Republicanii. 
O schimbare în structura numerica a acestora, ar duce în mod inevitabil la dominarea lor de către Democrați, ei fiind în acest caz, la numai un pas de introducerea procedurilor de invalidarea a lui Trump și terminarea carierei lui ca Președinte si politician, lăsând pe “Democrații” lui Clinton să aleagă soarta Americii și sa își repună în funcțiune mecanismele de frauda de proporții și sa “liniștească” pe americani, dar cu riscul unui război civil, care ar fi în acest caz cel mai probabil….
În cazul de față, Trump a câștigat provizoriu, respectând ceea ce a promis în campania electorală și făcând fericiți pe susținătorii lui, multi dintre ei dintr-o lume “distinctă” a societății americane, cum ar fi naționaliștii de la KKK, găștile de motocicliști(bickers), care abundă pe autostrăzile americane și se opresc unde au clienți pentru drogurile comercializate de ei sau au polițe de plătit unor alte găști și în general Trump are adepți în rândul celor mai “sensibili” mental dintre americani și cu un nivel educational primar. Trump și Republicanii nu au avut de ales decât cartea “shutshow”-ului, ca sa definim mai bine ce se întâmplă în SUA. 
Fără discuție ca aceasta varianta este cu mare risc pentru ambele părți, dar ceea ce este mai interesant este opinia și interviurile pe care le oferă Republicanii, în care ca într-un cor, spun ca cel mai mare dezavantaj al acestui circ al închiderii ușilor guvernului, îl va reprezenta pozitia financiara fata de armata, o armata “minunata” dupa cum spun ei și de care acum SUA are nevoie mai mult decât oricând, o armata de soldați “curajoși și bravi”, care în viziunea lor, acționează în……interesul Americii, și nicidecum nu ar fi niște mercenari plătiți din banii contribuabililor, de către o gașca de nemernici, care le oferă acestor soldați, multi dintre ei neștiind sa scrie și sa citească, intrare gratuita în colegii și facultăți, locuri de munca plătite bine și în general la guvern și asa mai departe. 
Deci Democrații ar pierde susținerea militarilor, în prima fază, ceea ce face posibila orice diversiune militară din partea Republicanilor, iar o înfrângere a SUA pe unul din fronturile de război deschise, ar pune pe Democrați în situație dificilă și ar putea pierde credibilitatea pentru multi ani de aici înainte.
Realitatea este ca Trump și Republicanii doresc un buget din ce în ce mai mare și mai multa atenție decât este necesară, pentru armata, politie și structurile represive ale statului american, ceea ce arată doua lucruri. În primul rând teama lui Trump & Co, legat de incapacitatea lor de a rezolva problemele imense care confruntă economia si societatea și care  ar putea duce la ieșiri violente în stradă. În al doilea rând, gașca lui Trump este bine ancorata la complexul industrial militar bancar jewmerican, acolo unde șpăgile de milioane oferite politicienilor nu reprezinta nimic, pentru ca sint oferite din banii contribuabililor, iar multi dintre Republicani doresc sa își mențină pozițiile economice de capitaliști “prosperi”.
Un alt segment afectat și de care nu se discuta, este cel al corporațiilor private mari americane, care lucrează in contractele semnate cu statul capitalist american, care a reprezentat sursa de bogăție a tuturor nivelelor structurilor de stat, făcând din angajații la stat un segment al clasei de mijloc…în timp ce se discuta de capitalism. Nu este un paradox care reflecta corupția de proporții?
Acest sector corporatist, are nevoie de banii contribuabililor, în infrastructura, transporturi  și multe alte servicii pe care le oferă statului. Trump tace, Republicanii tac, Democrații tac și nimeni nu spune nimic, dar aceste corporații vor sa își primească banii și sa ofere acționarilor un profit așteptat….Trump a încercat sa ii convingă de faptul ca în planul fiscal propus și aprobat, aceste corporații pot sa fure din ce în ce mai mult și sa plătească din ce în ce mai puține taxe, dar problema lor acum este venitul, care se poate diminua prin restricții dictate de bugetul limitat al statului și de întreruperi în plăti de la guvern….deci indiferent cit ar vrea sa fure la taxe aceste corporatii mari, pentru a o face, este nevoie de un venit, ceea ce va face diferența, în cazul în care Trump va prelungit agonia acestui shutdown sau “shutshow” cum îmi place mie sa ii spun……
Un alt segment important este acela al marilor corporații care se bazează pe banii guvernului în subvenționarea programelor de cercetare, cum ar fi cele din  industria farmaceutică și din multe alte domenii…chiar corporații ca Apple, Facebook și multe altele. În cazul unei întreruperi de lunga durata și revenirea la un buget de austeritate, aceste corporații nu ii vor mai face jocul lui Trump, de fapt un circ de proporții, prin care i-a promis ca vor repatria sume imense de pe teatrele lor de operațiuni de afaceri, mai ales din Asia, cu consecințe majore asupra economiei americane deja căzute.
Un alt segment afectat ar putea fi cel al asistaților sociali, care exista posibilitatea de a nu primii cercurile cu pomeni instituționalizate la timp și ar putea fi un haos total, aceștia incepind sa fure, sa spargă magazine și sa atace în stradă, cei mai multi dintre ei fiind sub influenta drogurilor și alcoolului…
Nu o sa vedeți nici unul dintre aceste aspecte iterate de mine mai sus în atenția Media. Ei vorbesc despre altceva, pentru a crea imaginea necesității controlului puternic al politicului în societate, un politic care le oferă pâinea de zi cu zi.
Un alt aspect major generat de acest circ, ar fi perturbarea funcționarii sistemului medical, în special al programelor de asigurare medicala pentru copii și pentru copiii cu probleme medicale majore, aceste programe vor suferi enorm ca și cel educational, unde statul se implica, de multe ori subventionând chiar și sistemul educational privat……
În acest moment, Administrația Trump trebuie sa dea afara peste 1000 de angajați de la Casa Albă, din cei 1715 în total, cel puțin pentru o perioada, aceștia neprimind salariul, dar având prima prioritate la revenire la locul de munca, dacă se va întâmpla….sau dacă eventualele salarii de după, le vor conveni.
În citeva zile, Trump va trebui sa meargă la Forumul Economic Mondial, de la Davis, Elvetia,  împreună cu o gașca de acoliții ai lui care se dau economiști și oameni de afaceri. Cu ce bani vor face deplasarea? Este o întrebare dificilă la care Trump trebuie sa răspundă sau sa plătească din buzunar dacă nu vrea sa piardă și mai mult electorat…
Dacă militarii nu vor fi concediați, personalul militar civil va fi în afara locurilor de muncă pentru o perioada nedeterminata, dar trebuie amintit ca acest personal este foarte numeros și în puncte mai mult decât strategice cum ar fi combaterea cyberterorismului…. Deci si in acest demomeniu al terorismului putem avea parte de diversiuni controlate….
Pe de alta parte, șantierele navale ale US Navy, unde se întrețin și repara navele militare Americane, vor trebui sa funcționeze la nivel financiar de “avarie” financiara, renuntindu-te la reviziile periodice, iar în bazele aeriene militare, cea mai mare parte a jet-urilor militare vor fi “parcate” la sol o perioada nedeterminată.
Departamentul de Justiție,a anunțat deja scoaterea din activitate temporara a unui efectiv masiv de personal, astfel ca multe procese și cazuri legale in dezbatere vor fi amânate, lăsând loc unor proceduri ce pot scoate din culpa anumite persoane datorită întârzierilor în procesarea dosarelor….
Curtea suprema de Justiție, poate continua activitatea pentru maxim 3 săptămâni cu fondurile de rezerva pe care le deține, după care situația va deveni explozivă….
Parcurile naționale vor avea un program restrâns pentru turiști dar vor sta deschise cu restricții de personal si program  de activitate. Pierderile se estimeaza într-un număr de vizitatori de zeci de mii pe zi, discutând în final de zeci de milioane de dolari zilnic, incluzând și muzeele și alte obiective de interes turistic administrate de stat.
Sistemul de regulatori financiari vor funcționa cu personal extrem de limitat, angajații fiind plătiți cu un cuantum din salariu pentru a sta acasă și aștepta decizia finala.
Agenția americană de colectare a taxelor, IRS, va trebui sa scoată din birouri peste 90% din personal, ceea ce va duce la perturbări majore și întârzieri în plata celor ce trebuie sa primească bani înapoi de la calcularea taxelor și care nu vor putea beneficia de acești bani, care pentru anumite mici companii pot fi vitali în activitatea lor…
Un alt aspect extreme de important si cu implicatii economice si sociale majore, este impactul acestei opriri a functionarii guvernului american in ceea ce priveste sistemul de procesare a mortgage-urilor, sau imprumuturilor contractate sau dorind a fi contractate pentru cumpararea unei locuinte, care sint grevate de diferite aprobari si decizii ale institutiilor guvernamentale, ceea ce inseamna o intirziere in proces si poate duce pina la lipsa posibilitatii de procesare si aprobare  a anumitor dosare de imprumut, pentru ca anumite aspecte nu pot fi verificate sau luate in evidenta autoritatilor in timp util, datorita imposibilitatii ca cei cei ce imprumuta(bancile) sa poata avea acces la serviciile de securitate sociala si cele care au informatiile asupra veniturilor celor ce imprumuta, utilizind numarul de asigurare sociala individual(SIN).
Dar, ce se va intimpla cu micile afaceri care ar trebui inregistrate legal? Ele vor fi aminate, insa o mare parte a celor ce doresc sa deschida aceste afaceri, sint in situatia in care deja au contractat imprumuturi sub o forma sau alta sau au antamat colaborari financiare la date fixe cu institutii financiare in vederea obtinerii imprumuturilor, facind in final ca multe mici afaceri sa piarda chiar de la inceput.
In aceasta perioada, in care o gripa extrem de violenta si cu consecinte dintre cele mai nefaste pina in prezent, iar acest shutdown va fi un dezastru major pentru populatie, datorita incetarii activitatii US Center for Disease Control and Prevention(CDC), care urmarea evolutia in teritoriu a diferitelor boli si raspindirea lor, intervenind in multe cazuri in mod favorabil. Fondurile acestei institutii vor fi suspendate temporar, in plina criza medicala, in care peste 150 de persoane au murit datorita acestei epidemii de gripa, dintre care 24 de copii, lasind la o parte complicatiile medicale care au avut loc in alte cazuri mortale, date de aceasta gripa, dar si posibilitatea raspindirii ei in mod necontrolat.
Pentru americanii pomanagii si “afiliati” institutiilor de guvern care promoveaza pomana institutionalizata, este un dezastru de proportii, pentru ca vor exista intirzieri in eliberarea cecurilor si primirea lor la domiciliu de cei ce stau cu gura cascata pentru primirea pomenilor de la statul capitalist “jovial” in aceasta privinta, de cele mai multe ori…
Departamentul Energiei va functiona avind la dispozitie fonduri de criza adaugate in conturile lor de-a lungul anilor, ceea ce nu va duce la perturbari energetice, insa sumele la dispozitie sint limitate pentru anumite perioade de timp.
Deocamdata, politia va functiona cu efective complete, la fel si Departamentul Aviatiei Civile si Cailor Ferate, insa eliberarea pasapoartelor va avea un recul, deoarece numai o parte din personal va continua lucrul, ceea ce va aduce intirzieri pentru cei ce doresc sa isi reinoiasca pasapoartele in vederea unor calatorii urgente…
Cam asa stau lucrurile cu Shutdown-ul american sau cum imi place mie sa definesc acest circ, Shutshow-ul american…..
 
Adrian Cosereanu
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Afacerile guvernului canadian cu indienii nativi din anumite provincii au scos la iveala sume fabuloase care sint platite sefilor de triburi pentru a acoperii o serie larga de matrapaslicuri ale guvernului.Seful tribului Peguis cistiga anual 220.000$ care nu sint taxabili.Un alt sef de trib,al Enoch Cree Nation cistiga 175.000$ pe an si asta comparabil cu salariul anual al unui rezident al zonei respective, care este de 15.000$ pe an.Seful tribului 543-person Piapot din Saskatchewan, este platit mai bine decit primul ministru al Provinciei.Trebuie spus ca, contribuabilii canadieni care platesc taxe uriase,ofera acestor triburi peste 7 miliarde de dolari pe an si nu au acces la nici o informatie pentru a vedea cum sint distribuiti bani lor.Canadieni s-au saturat de secretomania aceasta si au pus presiune pe guvern sa li se arate cum sint cheltuiti bani in acesta directie.Sa nu trezim in Romania cu sefii tiganilor ca li se acorda si lor salarii anuale de acest gen pentru a acoperii si vota un guvern uncapabil.