ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Capitalistii ne-au obisnuit cu un “normal” care nu a fost, nu este si nu va fi niciodata o stare de normaliate din nici un punct de vedere…. Dar, din pacate, il acceptam. De ce?

Capitalistii ne-au obisnuit cu un “normal” care nu a fost, nu este si nu va fi niciodata o stare de normaliate din nici un punct de vedere…. Dar, din pacate, il acceptam. De ce?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Vedem in jurul nostru cum institutiile de stat sau private capitaliste, in special cele din finante, ne indreapta mereu capetele catre starea de normalitate dorita de ei si ni se explica faptul ca nu sint alte variante si normalul nu poate deveni discutabil in afara de cum ni-l prezinta ei, sau ni se ofera doua variante, dar una din ele este hilara. Dar, ceea ce este interesant, este faptul ca ceea ce acum noi acceptam, tacit sau chiar intram in joc bucurosi, putea fi considerat acum citiva ani ceva bizar si lipsit de relevanta, ba chiar o stare de anormalitate. 
Vorbesc cu prieteni si oameni carora le place economia si studiaza, si imi deruleaza mecanisme si fenomene economice care par sa fie analizate ca fiind normale in lumea in care traim…. Chiar asa? Deci noi traim un normal care ne lasa fara bani in buzunar, fara mincare pe masa, cu copiii drogati, cu un sistem de educatie demolat, cu familia in pericol real si o rata a divorturilor din ratiuni economice nemaintilnita pina acum, cu parintii in camine de batrini insalubre dupa ce au muncit peste 40 de ani pentru a plati taxele necesare finantarii sistemelor de educatie care au format politicienii de astazi, care isi bat joc de ei si asa mai departe, pentru ca as putea enumera multe aspecte ale acestui “normal” capitalist, pe care il acceptam nebuneste.  
Asistam la dobinzi zero sau chiar negative ale bancilor. Daca in 2006-2007, economistii sau jurnalistii economici anuntau dobinzi zero la banci, nimeni nu ar fi consierat posibil acest lucru, pentru ca economic vorbind este o utopie, dar acum, atit Rezervele Federale cit si multe alte banci centrale considera o stare de normalitate ca dobinzie sa fie zero sau negative si la fel si atunci cind discutam de piata bondurilor. 
Rezervele Federale au crescut dobinda in trei transe ajungind de la 0,25% la 1%, pentru a evita un posibil colpas al refacerii economice.
Dar mortgage-urile(imprumuturile pentru achizitionarea de case oferite de banci), au fost 7%  cu 10 ani in urma, iar acum sint 4%, dar noi consideram atunci ca fiind normala o rata de 7%. Ce s-ar intimpla cu vinzarile auto daca oamenii cu un scor al creditului mediu trebuiau sa plateasca mai mult decit 0% sau 1% dobinda,  pentru a obtine un imprumut pentru achizitionarea unui autovehicul?
Aceia care fixeaza aceste rate ale dobinzilor si returului financiar pe care il obtin companiile si corporatiile, in special cele financiare, le este teama ca normalizind ratele dobinzilor vor ucide refacerea economica si vor crea un nou “bubble”.
Un alt aspect pe care acum il vedem ca stare de normalitate, este tiparirea iresponsabila de bani si aruncarea lor pe piata in directii bine stabilite de nivelul urias de coruptie al capitalismului. Dar, suprinzator, ceea ce am invatat la scoala nu se mai potriveste cu “realitatea” capitalista… Noi stiam in economia clasica, ca tiparirea iresponsabila de bani aduce dupa sine inflatie, indiferent de moneda si mai ales cind discutam de dolari, pentru ca tiparnita de dolari este incinsa.
Dupa cum, cei mai multi dintre noi observa, inflatia “oficiala” este mai mica de 2% si in scadere dar tiparnita are viteza din ce in ce mai mare. Acesta inflatie de sub 2% nu se aliniaza sub nici o forma cu realitatea, cu ceea ce traim noi in lumea reala, cind discutam de chiriile la apartamente, de preturile din sistemul de sanatate, de plata colegiilor si universitatilor pentru copiii nostri si asa mai departe, fara sa vorbim in detaliu de dezastrul de pe piata alimentara. O inflatie reala ar fi de cel putin 8% anual, in special in zonele cu costuri ridicate…Dar, unul dintre cei mai reputati statisticieni ai Americii, John Williams ne arata in ShadowStat cifre mult mai apropiate de realitate ale inflatiei si le putem compara cu ajutorul graficului de mai jos, cu minciuile aruncate in paginile revistelor de “specialitate”.
Deci, este o discrepanta enorma intre inflatia oficiala si tiparirea unor sume incredibile de peste 80 de miliarde de dolari lunar, aruncate in economia americana, cel putin dupa cum doresc cei de la Rezervele Federale sa lase de inteles. In acelasi timp se inregistreaza o crestere a datoriei si un volum inimaginabil de mare al stimulentelor monetare. Cei mai multi dintre acesti bani tipariti iresponsabil si aruncati pe piata, au tendinta de a duce la cresterea fara precedent a preturilor bunurilor, cu mult mai mult decit este gindita in lumea reala si ne intrebam cu toti: Cit timp va mai putea dura debandada asta a preturilor fara justificare in produs realizat?
Piata stocurilor a crescut nebuneste in ultimii ani, zilnic spunindu-ni-se ca a fost din nou depasit un record istoric, dar….vinzarile si profiturile declarate au fost stagnante si chiar in cadere…bancile nationale si in special Rezervele Federale, au pompat sute de miliarde de dolari in sistem, iar marile corporatii au avut acces  la acesti bani, si-au cumparat propriile stocuri prin mecanismele de “buy back” si le-au reglat dupa dorinta lor de a prostii investitorii sau individualii, care se vedeau cu viata asigurata dupa traseul parcurs de stocuri in ultima perioada. Dar uite ca si in aceste conditii artificiale create de bancile centrale, piata stocurilor a cazut si nu oricum, ceea ce dovedeste ca sistemul financiar este la reanimare si se pompeaza in el “antibiotice” pentru a ramine stabil la suprafata, insa cel mai probabil, cei ce au ascuns sume enorme in paradisurile finaciare, au nevoie de si mai mult si gasesc mereu ratiuni de genul “too big to fail” pentru a primii sume astronomice si a le juca la cazinoul Wall Street.
Toate aceste manevre imping evaluarea bunurilor in afara ratiunii economice si valorilor reale. In realitate, cei ce tranzictioneaza stocurile si investitorii, au facut echipa cu bancile centrale ducind in final piata sectorului privat la cote din ce in ce mai inalte, nu pentru ca aceste bunuri genereaza valoare mai mare sau profit mai mare ci doar direct proportional cu banii tipariti centralizat de statul capitalist si de bunurile achizitionate (care in general sint stocuri si efecte financiare)
Toate aceste extreme enumerate mai sus si multe altele, promovate cu “success” de liderii capitalisti, evident in favoarea unui grup de mizerii, au generat un intreg sir de investitii eronate, care evident diminueaza profitul si creaza stimulente perverse care duc la amplificarea sferei neproductive si la riscul speculatiilor de proportii, iar in final la datorii enorme. 
Bancile centrale capitaliste au intrat singure in teritoriul minat, fiind prinse in traiectoria riscului pentru ca au apasat pe o pedala de acceleratie fara sa schimbe viteza in favoarea societatii ci doar accelerind pentru a crea impresia unui “motor” financiar puternic….
Toate aceste “exteme”, care au fost puse in scena au ajuns sa treaca de la nivel “temporar” la nivel “permanent” fara ca cineva sa ii intrebe pe capitalisti de ce si care este normalitatea din moment ce nivelul “permanent” face ca viata intregii planete sa fie din ce in ce mai grea….
Am inceput sa credem ca preturile bunurilor sint dictate de masuratoarea sectorului privat capitalist si ne intrebam: Cum vor putea in continuare bancile centrale sa “aclimatizeze” participantii la piata, in timp ce vor mentine politici extreme de stimulare, care in final sint destabilizatoare pentru economia reala? Cu siguranta NU O VOR PUTEA FACE SI COLAPSUL ESTE FOARTE APROAPE.  Sistemul capitalist a ajuns la final de drum, iar modul in care isi gestioneaza finantele este de natura sa arate ca acest sistem nu este unul care are in vedere omul de rind ci o sleahta de infractori din partea financiara si corporatista a sistemului….. Hai sa incepem sa gindim, pentru ca pina acum au gindit ei pentru noi si am vazut unde ne-au dus.
 
Adrian Cosereanu
Last Updated on Sunday, 04 March 2018 20:12  

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.