ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Un nou “trend” al politicii economice la nivel mondial generat de disperarea economica si politica a SUA. Atentie Romania, exista antidot pentru o eventuala politica economica aplicata de tarile dezvoltate celor in curs de dezvoltare….

Un nou “trend” al politicii economice la nivel mondial generat de disperarea economica si politica a SUA. Atentie Romania, exista antidot pentru o eventuala politica economica aplicata de tarile dezvoltate celor in curs de dezvoltare….

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Din ce în ce mai mult se discuta de globalizare și tot din ce în ce mai mult se acționează în același mod capitalist pervers, în directia izolării economice, a regionalizarii si discriminarii comerciale.
America a fost generatoarea si promotoarea conceptului de globalizare, atâta timp cit acest concept s-a subordonat intereselor ei. Cind dezastrul economic este la apogeu în SUA, americanii vor protectionism ca sa își apere saracia(greu de înțeles pentru oricine) și mai ales vor implementarea nerealista de tarife pentru import, mult mai mari, aplicate partenerilor de afaceri, care atunci cind au fost dezavantajați, unii dintre ei pierzându-și suveranitatea, pe care a imprumutat-o americanilor sub amenințări comerciale și ale instituțiilor financiare trimise de americani pentru a dovedit puterea lor distructiva în caz ca un sint timp ascultați, au trebuit sa se multumeasca cu frimiturile americane.
Trump doreste sa implementeze tarife țărilor care percep tarife pentru produsele americane importate, dar politica economica americană nu fost bazata pe export de produse ci de bani, asa ca cei care percepeau tarife produceau fizic cu bani americani, cu dobânda dorita de americani care intra in cost și în condițiile dorite de americani, după care erau și încă mai sint sub tutela militară americană și expuși la tot felul de pericole militare. 
Trump a uitat sa citească acest capitol negru din istoria omenirii care se derulează și acum, sub o forma mai violenta, în fata ochilor noștri. Acum a venit timpul în care multe țări nu mai pot da banii împrumutați înapoi și nu mai produc nimic, iar americanii nu mai au ce sa le ofere, iar paparuda FMI a devenit o instituție a morții economice înțeleasă sub această formă de toate țările. 
Chinezi vor sa scape de dolarii americani din rezervele lor, rusi la fel și alte țări dezvoltate. Unde ii aruncă? În condiții mai avantajoase decât americanii, aceste tari dezvolta cu acești dolari americani proiecte în tarile în curs de dezvoltare, în general, din care beneficiază ambele părți și lucrează ambele părți la aceste proiecte....
Prin anunțul lui Trump din urma cu citeva zile, ar trebui ca începutul săptămânii viitoare sa se concretizeze printr-un tarif de 25% la importul de otel și de 10% la importul de aluminu, ceea ce ar produce un dezechilibru major în economia mondială și de care  va suferi cel mai mult economia americana, incapabila sa acopere necesarul de otel și aluminiu, iar tarile exportatoare către SUA ar fi în situația de faliment și o competiție terminatoare.
Dar, poate ca nici asta nu ar fi cea mai mare problemă. Aspectul cel mai negativ îl constituie......ÎNCREDEREA în America și  liderii ei. Cu un Trump extrem de imprevizibil și mereu în căutare de soluții ale disperarii, numai pentru SUA, marile corporații multinaționale nu doresc sa evolueze într-un astfel de climatic de afaceri, ceea ce înseamnă că se vor constitui alte aliante și războiul comercial este o problema de timp, americanii nedorind sa vadă alte țări ca își rezolva problemele economice, fără ca ei sa exporte masiv...dolari americani, pentru ca din dobinzi și jaf financiar sa se poată întreține.
O parte a Partidului Republican este total împotriva propunerii lui Trump de a declanșa un război comercial împotriva celor mai importanți parteneri ai SUA. Pe de alta parte, este greu de crezut ca Trump ar face vreo concesie vreunei tari dintre cele afectate de aceste tarife implementate, mai ales ca un astfel de compromis ar lasa loc altor compromisuri si ar crea ideea de tratament international dublu standard, chiar daca Canada inca mai crede in revenirea lui Trump in ceea ce o priveste. 
Problema Canadei si Mexicului este una mult mai complexa in luarea deciziei finale de catre Trump care se vede pe cai mari acum, insa el nici nu poate sa gindeasca cit de fragil este. Canada si Mexicul sint sub un accord comercial de liber schimb cu SUA, denumit NAFTA. Trump a considerat intotdeauna ca acest acord este total detrimental SUA si ca atit Mexicul cit si Canada, trag avantaje majore de pe urma lui. 
Opinia mea, dupa studierea atenta a tranzactiilor comerciale si preturilor de productie ale marfurilor comercializate intre cele trei tari, este ca Mexicul este in cea mai favorabila pozitie, iar Canada intr-o situatie mai mult decit delicata. Canada este total necompetitiva si a fost dintotdeauna, la orice produs realizat, indiferent de domeniu, INSA, Canada a avut mereu un mecanism mascat de subventionare de catre stat a produselor exportate de corporatiile canadiene in SUA, de la Bombardier si pina la cele din domeniul cherestelei, produselor din carne, lactatelor, gazelor, petrolului si asa mai departe. 
Trump stia acest lucru si nu putea sa accepte dezavantajarea accentuata a economiei americane si marilor corporatii, cum ar fi Boeing-ul, datorita subventiilor prostesti acordate de guvernul canadian la produsele exportate in America. In acest moment, Canada este in situatia delicata in care guvernul nu mai poate subventiona sau o poate face dar extrem de limitat si mascat, iar America nu mai doreste sa cumpere de la canadieni decit la un pret care nici macar nu poate asigura reproductia la corporatiile canadiene a acestor produse. 
In aceste conditii, Trump forteaza mina Canadei si Mexicului( fara de care ambele economii si a Canadei si a SUA sint total distruse), ca Mexicul sa creasca salariile muncitorilor care produc pentru export in SUA si Canada(deci si costul de productie), iar canadienii sa renunte total la subventii guvernamentale si sa accepte contingentarile dictate de Trump…. DACA DORESC CA AMERICA SA CREEZE PENTRU ACESTE DOUA TARI EXCEPTII DE LA TARIFELE CARE VOR FI APLICATE. 
Deci Trump leaga un avantaj in NAFTA de un altul tot in favoarea SUA, creat prin tarifele instituite. Cu siguranta, singura solutie a Canadei este sa nu accepte tratarea duala si sa forteze mina lui Trump pentru abordari separate si in ordinea dorita de canadieni, care este foarte posibil. Canada poate sa o sucesca politic in avantajul ei economic si anume sa “contamineze” propagandistic state care tin foarte mult de colaborarea cu Canada pentru materii prime si care …..sint exact statele care au votat pentru Trump majoritar in alegeri si pe care Trump se bazeaza masiv in existenta lui politica. Canada trebuie sa trimita diplomati si sefi de corporatii in aceste state pentru a oferii interviuri si a accentua citi lucratori vor iesi afara din cimpul muncii in eventualitatea in care Trump va lua o decizie defavorabila colaborarii cu Canada sub imperativul unui avantaj reciproc, ceea ce Trump nu doreste.
Trump este sub o presiune enorma a guvernatorilor statelor care vor fi major afectate de aceste tarife pe care doreste sa le aplice incepind de saptamina viitoare, de catre multi dintre Republicani si de marea majoritate a Democratilor, plus un numar mare de sefi de corporatii, care vad o “demolare” a economiei americane incepind de saptamina viitoare. Trump nu intelege mai nimic legat de economie si face numai declaratii bombastice iar cind nu mai gaseste vocabularul economic sau financiar necesar si este in dificultate reala , incepe cu circul si jignirile, el neintelegind absolut deloc cum functioneaza un complex economic.
Trump nu intelege legile fundamentale ale economiei si mai ales faptul ca, impunind tarife la import de produse din alte tari deoarece americanii nu pot produce aceste marfuri eficient, NU VA DUCE LA PROTEJAREA LOCURILOR DE MUNCA AMERICANE, CI VA DUCE LA IMPUNEREA PE PIATA A UNOR PRETURI MULT MAI MARI PE CARE AR URMA SA LE SUPORTE CONSUMATORUL AMERICAN.
Daca America nu poate fi competitiva in contact cu otelul sau aluminiul din strainatate, raspunsul pentru a elimina aceasta deficienta NU SINT TARIFELE, ci o eventuala REFORMA A TAXELOR si REFORMA SINDICATELOR. Daca sindicatele esueaza in a intelege ca solicitarea de salarii din ce in ce mai mari, intr-o maniera total necompetitiva, nu va conduce numai la pierderea de locuri de munca, dar rezultatul final nu poate fi modificat pozitiv de tarifele lui Trump.
Nu conteaza despre ce domeniu al economiei discutam, pentru ca totul trebuie sa desfasoare sub impulsul concurential. Impunind tarife si din ce in ce mai multe bariere tarifare, practic se subventioneaza locurile de munca platite mai mult decit merita si nu in ultima instanta, din aceste preturi mari vor beneficia trintorii guvernului capitalist care vor colecta mai multe taxe….
Trump a pierdut complet increderea partenerilor de afaceri ai SUA prin inconsistenta deciziilor lui. Daca privim practic: Ar dori cineva sa inchirieze un apartament sau un spatiu comercial in conditiile in care patronul spatiului creste chiria de cite ori crede ca are nevoie de bani sa plateasca ceva? Este aceasi situatie cu Trump si imaginea lui in afara SUA.
 
Exista posibilitatea ca aceste tari dominatoare care comanda economia mondiala, cum este SUA, sa poata fi contracarate? Romania se va intilni cu acest aspect curind si poate chiar mai accentuat. 
Canada este de departe, cel mai mare exportator de otel pentru SUA. Declinul dolarului canadian din ultimii ani, ajungind acum la 1CAD = 0.76USD, a ajutat aceasta pozitie de exportator major. Dar, Trump nu are nimic de zis si nici nu isi imagineaza ce impact are valoarea comparata a monedei exportatorului in comertul exterior. In mod normal, daca el ar dori sa implementeze tarife, ELE AR TREBUI SA FIE INDEXATE LA VALOAREA MONEDEI TARII EXPORTATOARE, IN SPETA CANADA. 
Esecul de a face acest lucru ar putea cauza serioase consecinte, in situatia in care dolarul american va creste, dupa cum se estimeaza, pe piata internationala, ceea ce duce automat la un colaps de proportii al economiei americane. In acest fel, Trump va crea automat un razboi comercial global, iar politicienii spagari si corupti in totalitate ar ramine ignoranti fata de cursul de schimb al monedelor celor doua tari si impactul acestui curs de schimb in “numerele” de comert exterior. 
Intreg sistemul de comert exterior la nivel mondial este grevat de confuzii puternice iar WTO nu numai ca nu se implica ca un factor regulator ci creaza din ce in ce mai multa confuzie, conducerea organizatie comertului mondial fiind condusa de jewmericanii de la Washington.
Daca Canada devalorizeaza si mai mult moneda prin mecanisme generate de Banca Centrala  Canadei, aceasta devalorizare va putea compensa usor cresterile de tarife dictate de Trump si Canada ar putea sa ramina in continuare cel mai mare exportator fara ca guvernul sa subventioneze. Dar de ce nu o face si de ce nici unul dintre partenerii SUA afectati nu fac acest lucru? Dintr-un motiv foarte simplu si anume, pentru faptul ca au acceptat globalizarea si si-au distrus in intregime complexul industrial si economic, in general, raminind la mina altor tari sa cumpere produse pe care ar fi putut si ele sa le faca. Daca canadienii ar duce dolarul in jos si mai mult, ar trebui ca toate preturile produselor importate in Canada sa fie din ce in ce mai mari la raft, iar necesitatea cumpararii lor este stringenta si politicieni traiesc din preturile mici de pe piata si calitatea scazuta a produselor. Acest lucru se poate remedia doar daca atit Canada cit si Romania si alte tari, ar accepta o politica economica de dezvoltare armonioasa a tuturor ramurilor industriale iar produsele interne sa faca o concurenta loiala produselor din afara care intra pe piata… Deci economia sa produca de genul celei de dinainte de 89 din Romania, orice si sa existe un echilibru economic si financiar, in acest fel produsele din afara nemaiputind sa aiba pretul fluctuant functie de dorinta partenerilor de afaceri.
Dupa Bretton Woods, monedele au fost aliniate la dolar, care la rindul lui a fost aliniat la…35 de dolari pe uncial de aur. Asadar, sistemul contabil masoara cantitatea de moneda care se muta inainte si inapoi. Se presupunea ca poti importa mai multe bunuri, daca cantitatea de dolari de pe piata era permanent suplimentata. Acest lucru inseamna ca modul in care noi masuram comertul astazi, nu are nimic de-a face cu volumul de produse miscate international. Daca cheltui mai multi dolari, dar dolarul se depreciaza in valoare cu 20%, atunci chiar o crestere a importurilor masurate in dolari nu a reprezentat o schimbare in produsul actual. 
Una dintre solutii ar fi o piata regionala corecta sau amplificarea schimburilor bilaterale intre tari, in afara SUA si crearea in fiecare tara a unui sortiment mai larg de produse realizate si care sa intre in competitie vasta cu alte produse din afara.
 Deci solutii exista, in asa fel ca Trump sa isi blesteme zilele pentru decizia nebuneasca aleasa, referitoare la apartia acestor bariere tarifare ale disperarii… Atentia Romania….
 
Adrian Cosereanu
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.