ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Pot aluneca România și tarile est europene într-o situație economică similara cu cea a Siriei(excluzând războiul)? A generat sistemul capitalist și parghiile specifice lui, aceasta situație economica devastatoare?

Pot aluneca România și tarile est europene într-o situație economică similara cu cea a Siriei(excluzând războiul)? A generat sistemul capitalist și parghiile specifice lui, aceasta situație economica devastatoare?

E-mail PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
 
 Auzim și citim zilnic despre năvala refugiaților arabi și în general musulmani, din țările Orientului Mijlociu, în Europa. Fără discuție ca multi dintre ei fug din fata tancurilor, rachetelor, mitralierelor și asa mai departe. Dar nimeni nu discuta de modul cum a "funcționat" sistemul capitalist în Siria, Irak, Libia si alte țări cotropite tot de țări din sistemul capitalist. Multi dintre noi vedem pe micul ecran atitudini retrograde ale musulmanilor veniți în calitate de refugiați în Europa, vedem un tupeu al lor ca și cum europenii nu sint integrați în lumea lor și nu invers. Asistam la construirea de moschei, la cumpărarea de către ei a unor centre culturale si chiar scoli, la o protecție care, pare exagerata a politicienilor îndreptată către acești refugiați. 
Dar, ceea ce pare foarte interesant, este faptul ca ei nu sint constrânși sa aiba o atitudine favorabilă noii societati, de către exact pirghiile de disciplinare ale societății capitaliste vestice. În societățile vestice, unde întâlnim majoritar acești refugiați, dacă ai comis un delict, asa cum se intimpla foarte des cu musulmanii veniți în Europa, Canada și SUA, nu mai beneficiezi de posibilitatea de a lucra în anumite departamente ale economiei, poate chiar în niciunul. La fel, nu mai ai garanție bancară și nu poți împrumuta bani într-o societate care trăiește pe credit majoritar, nu poți solicita ajutoare sociale, nu poți cumpăra un autoturism, nu poți obține o licență pentru desfășurarea anumitor activități economice și trebuie sa stai ani și ani de zile, pentru a primi o absolvire de "păcate" printr-o procedura numita "Pardon".
Întrebarea care firesc ne vine în gând : Dar cum pot acești refugiați sa trăiască în vest după comiterea unor fapte reprobabile și înscrierea lor în cardul de securitate socială, care poate fi accesat de autoritati pentru a fi integrați în societate?  Cum pot aceste pârghii capitaliste sa ii disciplineze forțat pe cei ce trăiesc în capitalism și nu ii pot disciplina și integra pe acești refugiați?
Dar, sa mergem la cauza pentru a avea o imagine reala și a privi constructiv efectul. Sa mergem la originile acestei crize și în special la aspectele economice capitaliste demolatoare. Orientul Mijlociu este demolat...
Egiptul are nevoie sa creeze în fiecare an peste 700.000 de locuri de munca pentru a absorbit NUMAI PE NOII CĂUTĂTORI DE LOCURI DE MUNCĂ PENTRU O POPULATIE DE PESTE 98 DE MILIOANE DE LOCUITORI.
O treime din această populație trăiește cu mult sub limita sărăciei capitaliste, cu mai puțin de un dolar pe zi. Se întâmplă acest lucru de ieri? Nici vorba. Semințele acestui ciclu capitalist vicios au fost însămânțate în Orientul Mijlociu de peste 50 de ani.
În aceasta zona, cheltuielile guvernamentale excessive (atenție România!), fără ca vreodată sa fie suprapuse cu veniturile primite din taxe, au fost un catalizator pentru o economie artificiala și pentru o creștere a populației în ideea prosperității continue și total neacoperite de economie.
Sistemul care a fost trâmbițat pentru a ajuta o economie și pe cei săraci, a fost în final de natură să creeze o generație săracă și un segment din ce în ce mai mare de oameni care trăiesc sub nivelul sărăciei. 
Subvențiile excesive acordate iresponsabil și pe fond politic au dus la dislocare de fonduri și resurse enorme, mascând costul real al vieții pe gospodărie și creând o economie din ce în ce mai artificială, întreținută de împrumuturi, care se definea ca fiind capitalistă, dar crea clasa de mijloc din rândul structurilor de stat (atenție România!).
 În acest fel, în Orientul Mijlociu, corelația dintre mărimea familiei și venitul pe familie a fost distrusă total și ignorată.
După cum am observat în multe cazuri, Media Jewmericană, tratează liderii țărilor din Orientul Mijlociu, în mai toate cazurile ca fiind dictatori draconici, dar ei in realitate sint fie slugile Americii și aliaților lor, fie sint niște economiști de calitate extrem de scăzută și analfabeți care nu pot folosi cifrele pentru o aritmetica simpla a unui gospodar, care trebuie sa aducă comunitatea în care trăiește într-o situație economică favorabilă. Aici putem introduce ca excepție monarhiile din Golf, care se bucura în continuare de un venit uriaș obținut din petrol.
Dar, este cresterea populatiei in mod iresponsabil, un impediment real în Orientul Mijlociu și pe glob în general? Poate ca NU.  
Japonia are o populație foarte densă pe o insula mica, care devine din ce în ce mai neîncăpătoare, dar totuși reprezinta, ca și Coreea de Sud, țări dezvoltate economic și totuși atât Japonia cit și Coreea de Sud, anunță că au nevoie de creșteri de populație....la fel ca și unele tari europene.
Problema țărilor Arabe din zona Golfului a plecat și se continua cu analiza unui factor de cea mai mare importanta: PRODUCTIVITATEA FOARTE SCĂZUTĂ, pentru ca în final, economia se leagă si este fundamentata pe productivitate și toți indicatorii economici au la baza acest aspect.
Pe de alta parte, aceste țări au fost definite ca fiind capitaliste, de către cei ce au extras petrol de pe pământul lor, dar tot aceste tari capitaliste dezvoltate, au împrumutat și generat un sector de stat majoritar, dar neproductiv, lăsând un sector privat la voia întâmplării, fără finanțare și dominat de un sector public capitalist din ce în ce mai corupt. 
În final, vedem ceva similar cu "evoluția" capitalismului din țările dezvoltate, adică SE DISCUTĂ DE CRIZA, PARADOXAL, ÎN TOATE DEPARTAMENTELE SECTORULUI PUBLIC....acolo unde “meșterii” în finanțele capitaliste au pompat bani, în mod cu totul nejustificat pentru sistem dar justificat pentru a întreține un sistem capitalist cameleonic, la îndemâna unui grup de infractori politici și corporatiști.
Nu trebuie sa citești sute de cărți de economie, pentru a realiza ca o potențială creștere economică a unei țări este rezultatul sumei ratei de creștere numerică a forței de munca cu creșterea productivității muncii.
Deci, ar trebui ca o creștere numerica a forței de munca sa fie un plus pentru economia capitalista, ceea ce de departe NU ESTE, în acest fel, tarile arabe din Golf, suferind de maladia unei productivității foarte scăzute.
De ce tarile arabe capitaliste și chiar cele dezvoltate, suferă de un nivel extreme de scăzut al productivității?
Foarte simplu. Tarile dezvoltate au uitat demult de faptul că speculațiile cu bani tipariti NU POT ADUCE PRODUCTIVITATEA MUNCII REALE PE SOCIETATE, LA UN NIVEL CARE SA FIE SINCRONIZAT CU CRESTEREA NUMERICA A FORTEI DE MUNCA...și în acest fel vedem un șomaj ridicat, vedem tineri care nu se pot integra în câmpul muncii, vedem lucrători specializați forțați de sistem sa lucreze sub pregătirea lor pentru a exista și asa mai departe. 
Tarile dezvoltate au încă acces la speculații financiare și încă mai cred în faptul ca generarea de inflație poate aduce un nivel mai ridicat al productivitatii  muncii pe societate, oamenii cumpărând mai mult și mai scump, ceea ce vedem ca este o fântână secetă iar capitaliștii nu o recunosc.
Cum poate o banca centrala capitalistă (eu nefiind de acord nici măcar cu existenta unei asemenea instituții în capitalism, unde se discuta de economie liberă reglata de mecanismele pieței de cerere si oferta), sa crească rata dobinzilor pentru a lupta după dorința ei cu inflația sau a scădea rata dobânzii pentru a duce inflația unde dorește această banca centrala capitalistă, atâta timp cât guvernul capitalist al minciunii, este cel mai mare imprumutator din sistem, acest guvern imprumutând continuu, negândindu-se vreodată sa plătească banii înapoi???
Deficitul guvernelor capitaliste arabe și din țările dezvoltate, vor creste continuu datorită cheltuielilor cu dobânzile, pentru ca ele se cumulează pentru noi imprumuturi contractate de acest guverne capitaliste, neplătind datoria niciodată. În acest fel, instituțiile falsului financiar cu cei mai bine plătiți lucrători angajați, ai statului capitalist, și poate chiar din economie, au pierdut controlul economiei și încearcă sa ducă și mai mult aceste economii capitaliste în zona artificială.
Tarile Arabe "beneficiază" de același tip de capitalism, în care găsim un sector de stat de o mărime incredibila, plin de "căpușe" și fiind cel mai mare angajator, dar statul dorind sa se numească...capitalist. Tot aici găsim subvenții acordate de stat în mod preferențial, după ce statul a împrumutat bani în numele poporului și a jurat sa apere interesele poporului. Tot la statul capitalist arab găsim un număr impresionant de reguli și regularizari impuse artificial de structurile “repressive” ale statului capitalist, inutile în activitate, dar foarte utile pentru a promova corupția ce poate umple buzunarele largi ale unui grup, toate în timp ce exact sectoarele care ar trebui sa fie în vizorul statului, suferă, cum ar fi educația, sănătate, infrastructura și asistenta sociala..... Acestea fiind mereu în criza generata chiar de...statul capitalist și structurile lui, putând fi arab sau al tarilor dezvoltate.
O alta întrebare legată de dezastrul economic al țărilor arabe și celor dezvoltate, capitaliste ambele, este: De ce exista aceasta legătură terminatoare între mărimea guvernului capitalist și subvențiile excessive? Pentru ca din start acest fel de guvern capitalist arab, a promovat ideea ca ajuta oamenii în nevoi, oamenii săraci, pentru a nu avea frustrări în societate și a putea sa se integreze și sa aibă un trai decent, ceea ce în final s-a concretizat prin mișcarea adevăratului cost al mărimii familiei arabe, care nu a mai fost luata în seamă  și guvernele arabe au devenit falimentare...iar in final vedem unde s-a ajuns.
Statisticile oficiale, arată că, costul creșterii unui copil până la vârsta de 18 ani intr-o familie cu venit mediu pe economie, în SUA, este de 245.340 dolari, iar ajustat la o inflație anticipata, în jurul a 304.000 de dolari, ceea ce înseamnă 15.000 de dolari pe copil pe an, pentru o familie cu doi părinți cu venit mediu pe economie..... Multi bani, dacă ne gândim și la alte cheltuieli care trebuiesc plătite...iar în aceste cheltuieli nu intra cele ocazionate de plata studiilor.
Dacă revenim la familia siriană, dacă exista mai multi copii, familia primește alocații mult mai mari pentru produse ca: orez, ceai, ulei, zahar și altele și chiar electricitatea este subventionată în Siria. Școala este subventionată de stat la toate nivelele, dar sirienii încă cred ca sint sau doresc sa fie...capitaliști. 
Mai mult, guvernul asa zis capitalist sirian oferă un bonus semnificativ pentru femeile care au născut mai mult de 12 copii.....
Fără sa trebuiasca sa plătească prețul integral pentru produsele de mai sus și altele, statul sirian devenind principalul angajator al fortei de munca garantate, populația siriană s-a dublat în 22 de ani și va puteți imagina presiunea enorma pe un guvern iresponsabil care se pretindea a fi capitalist dar de fapt era și este, ca toate tarile din Golf și din estul Europei, un hibrid prost realizat pentru populație si interesele ei.
Odată cu creșterea populației în Siria și în cele mai multe țări ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord, producția lor, atât de petrol cit și alte resurse, a scăzut dramatic. 
Ca și în România, nimeni nu se întreabă cum se poate plăti atât de mult și care ar fi sursele și de ce s-a ajuns în aceasta situație paradoxala, cu un sector public falimentar și un stat crony capitalist în colaps.
Corporatiști capitaliști, atât în Siria, România, America, Germania sau alte țări, pun permanent in lumina defaborabila statul, fără sa spună ca este vorba de STATUL CAPITALIST, care difera fundamental de un stat socialist, prin faptul ca nu produce, dar consuma și alimentează coruptia.... Nu arata ceva de genul României? 
În acest fel, școlile, spitalele, serviciile orășenești și alte servicii sint mai mult decit deficitare si capitalistii anunta criza…..Dar nu discuta de criza sectorului privat, de criza datoriilor private si ale marilor corporatii, de criza taxelor neplatite de sectorul privat si in special marile corporatii catre statul capitalist, de criza lucrarilor de infrastructura incepute si neterminate, ale contractorilor privati agreati de baronii statului capitalist, care au incasat sume enorme in urma unor licitatii masluite si nu si-au terminat lucrarile si nu le vor mai termina niciodata, intrind in falimente controlate. Nu se discuta de criza generata de delicventa imprumuturilor pentru studii, pe care tinerii nu le mai pot acoperii si multe alte crize, de care statul capitalist nu discuta sau discuta lapidar, accentuind discutiile despre crizele in sistemele existentiale, pentru care omul de rind a platit taxe….
Incepe sa arate ca Romania….iar statul nu produce, pentru ca sintem in capitalism….
Statul capitalist nu va creste niciodata salariile in concordanta cu inflatia reala si chiar nu o poate face si nu are sens economic in capitalism, unde investitorii sacali doresc profit si nu ca lucratorii sa aiba o viata decenta. In acest caz, chiar si Maica Teresa ar lua spaga, daca ar avea 4-5 copii si ar avea un salariu mizerabil de 150$ pe luna in conditiile unor preturi imense….. Coruptia capitalista a devenit inevitabila in acest sistem total distrus de propria “greutate”.
Cind serviciile care ar trebui oferite si platite din taxe, de catre statul capitalist sint deficitare, coruptia incepe sa isi faca simtita prezenta major si la fiecare pas. Arata cumva ca in Romania? Mergem mai departe…
Cresterea populatiei, in acest situatie, chiar si cu o rata mica, este peste capacitatea sistemului capitalist de a o putea absorbi si trata sincronizat in sensul dezvoltarii.
Trebuie sa intelegem foarte clar ca, guvernele capitaliste in “fuga” lor in directia coruptiei, cheltuie sume incredibil de mari, care pot fi finantate prin trei cai: 1. Colectarea de taxe, care incepe sa fie din ce in ce un aspect delicat si greu de preconizat, datorita miscarilor negative din economiile capitaliste la care nu voi reveni acum. 2. Imprumurile, care le pot contracta fie via bonduri guvernamentale la toate nivelele, fie prin imprumuturi bancare…dar cel mai mare paradox al sistemului capitalist de ultima instanta actual, este faptul ca aceste guverne imprumuta bani de la …bancile private. Cum poate fi posibil sa se discute de eliminarea coruptiei, de corectitudine in tratament al diferitelor entitati economice si financiare, de pedepsirea coruptilor, din moment ce aceste guverne imprumta bani de la bancile private, ale caror interese sint deasupra guvernelor si pentru salvgardarea carora incatuseaza guvernele capitaliste cu aceste imprumuturi. 3. Prin tiparire de bani, luind in calcul ca banca centrala nu este in cele mai multe cazuri(in afara SUA) independenta.
Vedem an de an in sistemul capitalist, faptul ca aceste guverne sint din ce in ce mai mult in deficit si ne intrebam: Cum se poate asa ceva din moment ce noi am platit an de an taxele impuse? Oare aceste taxe nu au fost calculate in vederea acoperirii cheltuielilor prezumate si a deficitului anterior, pentru ca sa nu mai existe acest deficit? Chiar an de an, aceste guverne locale sau nationale, calculeaza gresit si mereu in dezavantajul contribuabilului, care plateste din ce in ce mai mult si este din ce in ce mai dator? 
Daca guvernul capitalist nu plateste la timp datorita, el va trebui sa suporte o dobinda mai mare… Cine o suporta? Contribuabilul, care fie va plati dobinda mai mare sau va plati dobinda la dobinda, pentru ca acest guvern va imprumuta sa plateasca dobinda initiala. Acest lucru se intimpla in intreg sistemul capitalist si evident in mod terminator in tarile in curs de dezvoltare si in tarile arabe cotropite de americani si aliatii lor, pentru a-i dota cu “deliciile” sistemului financiar capitalist actualizat permanent cu mecanisme bine ticluite care aduc aceste tari in curs de dezvoltare la sapa de lemn…
Tiparirea banilor nu poate duce decit la inflatie, care la rindul ei va deveni galopanta cit de curind, in intreg lagarul capitalist…
Circul taxelor platite catre statul capitalist culmineaza cu sloganul inscris pe usile de la intrare ale IRS(Agentia Americana de Colectare a Taxelor din SUA): “Taxele sint ceea ce noi platim pentru a traii intr-o societate civilizata.”. Dar acelasi IRS uita sa ne spuna ca a fost o buna perioada in SUA, in care nu s-a platit taxa pe venit ci numai pe circulatia marfurilor si societatea se numea tot civilizata si lumea traia cu mult mai bine si exista American Dream… iar acum se platesc taxe impovaratoare, se traieste din ce in ce mai rau, lumea este din ce in ce mai putin civilizata si American Dream nu mai exista….. Asta inseamna “civilizatie” pentru capitalisti? Poate nici nu avem nevoie de un astfel de stadiu al civilizatiei umane…
De cele mai multe ori, taxele în Siria sint peste 70%, dar este interesant ca în multe tari, începând cu Siria și terminând cu România sau America, poporul nu încearcă sa definească ceea ce reprezinta NEPLATA TAXELOR CARE GUVERN. 
Trebuie să înțelegem faptul ca neplatind taxele datorate după legislația în vigoare, nu este numai vina cetățenilor, ci deasemenea, este vina guvernului din țara respectivă, care nu calibrarea valoarea taxelor cu necesitățile populației și cu economia reala, pe care chiar aceste guverne capitaliste au influentat-o major, în general spre dezastru. 
Am întrebat multi oameni în acest sistem capitalist: Dacă nu ați plăti nici un dolar taxe, ați trăii mai bine? Cei mai multi dintre ei au spus că, poate, dar nu cu mult mai bine și cu siguranță ar avea în continuare probleme financiare. Și atunci va întreb: Sint aceste taxe o pârghie de îmbunătățirea vieții omului sau una de control a lui și veniturilor lui, a consumului lui? 
Intre 1975 și 1980, Siria a avut un salt enorm al fertilității, culminind în final la 7,47 copii pe fiecare femeie siriana. Intre 2005 și 2010 aceasta rata a fertilității a ajuns în Siria la 3,26 copii născuți pentru fiecare femeie, având cea mai tânără populație din zonă cu o medie de vârstă de...15,4 ani, numai 4,8% dintre sirienii având vârstă de 60 de ani sau peste 60 de ani.....
In acest fel, coruptia a inflorit, datorita scaderii dramatice a nivelului cheltuielilor publice. Assad ca si alti lideri ai tarilor arabe din zona, au trebuit sa faca fata unor conditii economice extrem de delicate, mai ales dupa caderea URSS. El nu avea cum sa mentina un sistem functional, din moment ce populatia s-a dublat in numai 22 de ani, iar venitul la guvern a scazut cu 50%...
Se poate, in aceasta situatie, ca un sector privat sa refaca economia siriana si a statelor arabe din zona Glofului si Nordul Africii? Greu de crezut, pentru ca orice incercare de dezvoltare a sectorului privat ar fi intirziata de interese din afara si de o povara interna care ar greva activitatea lui. Siria si tarile distruse de americani, ar trebui sa ceara programe de refacere economica reala si nu imprumuturi care sa devina neperformante datorita coruptiei, iar SUA nu poate fi o solutie, pentru ca relatiile americanilor cu exteriorul s-au bazat mereu pe exportul de dolari americani si sclavagizarea economiilor cu, care au intrat in contact. Singura lor sansa este o colaborare economica reala si directa cu Rusia si China… 
Trump spune ca se retrage din Siria, ceea ce eu nu cred ca se va intimpla, insa a invatat citeva lectii de la liderul rus, dar acest “costum diplomatic” nu i se potriveste pentru ca este “cusut” in mai multe etape si toate bine gindite, ceea ce el nu poate face. Tarile arabe au nevoie de o participare a femeilor la forta de munca a societatii, lucru care ar duce inevitabil la un control al nasterilor in societatile arabe.
 
Adrian Cosereanu
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.