ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Poate un anumit tip de legatura a capitalismului cu una dintre religiile predominante la nivel mondial sa scoata din impas sistemul capitalist?

Poate un anumit tip de legatura a capitalismului cu una dintre religiile predominante la nivel mondial sa scoata din impas sistemul capitalist?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Este evident ca asistam la un pogrom mascat, ideologic, deocamdata, intre crestini si musulmani. Asistam la miscari mari ale populatiei musulmane catre lumea crestina si la o pozitie perversa a politicienilor din tarile europene crestine. Asistam la o diviziune din ce in ce mai mare intre grupurile religioase. Asistam la o repulsie a crestinilor invadati de grupurile mari de musulmani veniti in Europa sub titulatura de refugiati. Asistam la o reactie de ura a refugiatilor fata de lumea civilizata, pe care o vede ca demolatoare a valorilor culturale si materiale detinute de ei in tarile lor. Asistam la pierderea ideologiei crestine si instrainarea europenilor de orice religie, deoarece au senzatia ca liderii lor si morala crestina mascata, le-a creat frustrari si i-a deposedat de tara lor si confortul in care traiau.
Observam un anumit tip de capitalism in Balcani, un altul in America, un altul in Orientul Mijlociu, un altul in Asia, un altul in Europa de Vest si un altul in Africa si ne gindim: Cum se poate ca un sistem politic si economic sa nu aiba o doctrina clara care trebuie urmata? Cum se poate ca acest capitalism sa aduca atita saracie si declin economic chiar acolo unde a fost creat, acea zona fiind una crestina? Cum se poate ca zona araba sa vada capitalismul american si Vest European ca fiind terminator si nefiind o solutie pentru ea? Este intradevar capitalism acolo de unde au plecat in bejenie refugiatii arabi prin intreaga Europa si pe toate meridianele lumii?
Este foarte interesant faptul ca aceste tari musulmane se intind pe mai multe meridiane, insa caderea lor economica si sociala este dictata de apropierea de centrul capitalismului si dorinta lor de a se subordona cit mai mult Americii si vestului European.
Intrebarea finala ar fi: Este mai aproape musulmanismul de mecanismele potentiale de refacere a capitalismului si crearea unor noi structuri de piata in cadrul lui decit crestinismul? 
Sa nu uitam faptul ca musulmanii spun ca ei au dezvoltat primele structuri capitaliste pe strazile oraselor arabe, cu peste 2000 de ani in urma, prin comert si productie la acel nivel, in timp ce crestinii au pornit capitalismul de la autoritatea religioasa, de la ideologia impusa de biserica si bogatiile din patrimoniul bisercii crestine…. 
Din discutia mea cu musulmanii care activeaza in cercuri ce nu au legatura cu ura si dorinta de diviziune, am inteles ca aceasta evolutie a capitalismului in cele doua medii, crestin si musulman a fost coordonata de religii pe coordonate diferite. 
Ceea ce pare determinant in evolutie, este sistemul financiar bancar capitalist imbratisat de cele doua religii. Nu am sa intru in amanunt, chiar daca in articolele anterioare de pe acest site, am facut-o cu ceva timp in urma, insa as vrea sa venim intr-o pozitie de analiza a fenomenului “refugiatilor de tip termite”, ginditi sub aceasta forma de multi crestinii care au fost invadati si care revendica pierderi majore datorita acestei invazii si chiar schimbari ale coordonatelor politice ale statelor civilizate europene si nord americane.
Daca privim la principalul vinovat al situatiei economice actuale in sistemul capitalist, putem spune ca el se numeste sistemul financiar bancar, care in stadiul incipient a fost subordonat bisercii, in capitalismul crestin si mecanismelor de piata libera de pe strazile arabe, pentru lumea capitalista araba.
Pentru cei ce sint familiarizati cu sistemul financiar bancar islamic, care in acest moment detine peste 7% din fondurile bancare si ale institutiilor de credit la nivel mondial si creste continuu, este binecunoscut faptul ca acest sistem bancar are o orientare puternica de stinga, arabii suprapunind capitalul financiar, celui social. 
Dar, sa vedem in timp, in plina criza, intre 2009 si 2013, cum au evoluat bancile islamice la nivel mondial, unde au avut loc rate de crestere ale bunurilor detinute si ce pozitie au avut aceste tari cu mari banci islamice in fata crizei capitaliste occidentale de proportii.
Cea mai mare rata a cresterilor bunurilor detinute de aceste banci islamice a inregistrat-o cea mai mare tara musulmana a globului, Indonezia, de 43% YOY(year over year), pe al doilea loc situindu-se Pakistanul(29%) si pe al treilea Turcia(19%)….
Ce s-a intimplat cu economia Indoneziei, in acest caz, in perioada crizei economice, care este adevarat ca dainuie si acum? PIB-ul indonezian a crescut in medie cu 5-5,7% pe an, in timp ce toate economiile vestice au inregistrat reculuri majore, fiind bucuroase cu valori intre 0,2% si 0,7%...
Poate intra sistemul financiar bancar islamic in faliment, asa cum s-a intimplat cu cel vestic? Imposibil, datorita structurii lui, neimpunerii dobinzilor(Riba) si pozitiei fata de investitori, dar mai ales unei educatii musulmane referitor la afaceri, respectata intocmai si nu in ultimul rind, consecintelor pe care le poate suporta cineva care inseala sistemul.
Fara discutie ca datele de mai sus si prezentarea, vor genera discutii pro si contra, la care voi raspunde cu date. 
Pozitia politicienilor vestici, este una mizerabila a unor tradatori ai propriilor popoare, traditiilor si religiei crestine. Ei stiu foarte bine despre evolutia sistemului financiar bancar Islamic si stiu ca Arabia Saudita, care nu primeste nici un refugiat sirian sau yemenit si altii, de pe teatrele de razboi generate de americani, detine cele mai mari fonduri in bancile islamice de pe teritoriul ei.
Acum vin intrebarile firesti: Daca acest sistem financiar bancar Islamic a luat o amploare de proportii in ultimii ani, de ce politicienii vest europeni si americani, nu discuta despre necesitatea ca acest sistem financiar bancar Islamic sa suporte in intregime refacerea asezamintelor religioase si culturale crestine distruse de extremistii islamici in Orientul Mijlociu, sa suporte despagubirile financiare ale familiilor care au suferit de pe urma pogromului Islamic impotriva crestinilor, sa suporte pagubele generate de distrugerile generate in Europa si sa accepte functionarea civilizata a bisericilor crestine din Orientul Mijlociu si din toate statele musulmane???
Este evident ca in timp ce europenii si nord americanii avizeaza constructia de moschei in tarile acestor zone, musulmanii vad ca normal sa distruga bisericile crestine, ceea ce ramine de discutat sub alte imperative. Este evident faptul ca politicienii vestici au deplins pogromul sirb impotriva musulmanilor si asezamintelor lor religioase din Bosnia Hertegovina, condamnind la ani grei de inchisoare pe lideri sirbi, atit militari cit si politici, dar nu au cerut pedepse cu inchisoarea pe viata pentru cei ce au distrus sau avizat distrugerea bisericilor crestine, atit din Europa cit si din lumea araba… De ce? Unde este respectul reciproc si de ce este limitat?
Voi reveni cu amanunte si sper intr-o dezbatere pe aceasta tema care a devenit una nu numai de actualitate, dar cu mare impact in viata economica si sociala a fiecarei familii.
 
Adrian Cosereanu
 
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.