ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Sclavii datoriilor de tip capitalist au devenit extreme de vulnerabili. De ce?

Sclavii datoriilor de tip capitalist au devenit extreme de vulnerabili. De ce?

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Se discuta din ce in ce mai mult despre datoriile americanilor si canadienilor facute pentru consum, dar inca nimeni nu discuta despre gradul lor de vulnerabilitate si cum se face calculul sau gindirea asupra vulnerabilitatii acestor oameni, pentru care consumul a devenit indispensabil si legat de credit si datorii permanente. Mai pot ei sa faca fata acestor datorii, in conditiile in care pentru satisfacerea necesarului existential, acesti oameni trebuie sa imprumute de la banca, dupa o luna de munca in “puscariile” capitalistedenumite fabrici, si primirea unui salariu de mizerie?
Creditul pentru consum al americanilor a crescut cu 5,1% numai in primul trimestru al anului 2018, comparabil cu aceasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o crestere de 184 de miliarde de dolari, ajungindu-se la suma de 3.824 miliarde de dolari(suma neajustata sezonier, in calcul), dupa cum arata chiar perversii de la Rezervele Federale. 
Aceasta suma include cardurile de credit, imprumuturile pentru cumpararea de automobile, datoriile pentru scolile absolvite, DAR NU DATORIILE IN RATE LUNARE LA BANCI PENTRU CUMPARAREA UNEI LOCUINTE. Aceasta crestere de 5,1% nu reprezinta nici pe departe un record istoric, pentru ca de la un an la altul, intilnim o crestere a datoriilor pentru consum ale populatiei. In 2011, raportat la 2010, cresterea datoriilor a fost chiar mai mare, de 11%.
AMERICA STIVUIESTE UN NIVEL AL IMPRUMUTURILOR INGRIJORATOR, MULT MAI RAPID SI IN VOLUM MULT MAI MARE DECIT POATE ECONOMIA TARII SA CREASCA. Ce inseamna acest lucru? Faliment !
Ca sa intram in subiect si sa vedem falsitatea acestei economii capitaliste artificiale americane, trebuie sa apelam la indicatori, dar nu cei prezentati cu perversitate de institutele de statistica capitaliste controlate de clasa politica, ci la unele care sa arate situatia omului care pleaca de dimineata cu sacosa cu un sandwich la munca si nu stie daca seara are ce sa ofere de mincare copiilor, dupa o munca in lagarele de concentrare capitaliste. 
Sa discutam despre modul in care o gospodarie isi poate plati la timp datoriile avute la banci, ca procent din banii ramasi la dispozitia familiei in gospodarie. Acest raport ne arata capacitatea oamenilor de a –si plati datoriile, dar si sumele ramase la dispozitie. 
Acest raport a fost, incepind din 1980, de la 9,9% pina la 13,2%, procent pe care l-am intilnit in 2007, inainte ca totul sa devina o ruina capitalista. In 2007, procentul era de 10,3% si am putea trage concluzia ca gospodariile americane sint inca capabile sa isi platesca datoriile catre banci, dar hai sa nu cadem in capcana perversilor capitalisti…
Sa incercam sa intelegem ca acesti statisticieni capitalisti nu folosesc in acest calcul, in mod intentionat, pentru a-l “coafa”, datoriile de consum pe care trebuie sa le plateasca gospodariile care NU au in proprietate o locuinta ci familia respectiva locuieste in chirie si sa raportam acest consum pentru achitarea datoriilor la ventiul ramas in aceste gospodarii la dispozitie dupa cheltuielile existentiale… Acest aspect nu este luat in calcul de capitalisti si ei dau impresia ca fiecare om este prorietar si face sacrificii pentru achitarea datoriilor, dar in realitate, cei mai multi fac sacrificii locuind in chirie si negindindu-se vreodata ca pot fi proprietarii nici macar ai unui cotet…
Rata datoriei pe care cetatenii o au la banci, este functie de mai multi factori reali: de volumul total al datoriei in dolari, de dobinda la imprumutul contractat si de volumul de bani care il reprezinta ceea ce ramine la dispozitia gospodariei(disposable income). 
Logica economica simpla arata ca atunci cind o familie are un venit din ce in ce mai mare la dispozitie, dupa ce si-a achitat cheltuielile, inseamna ca ea este capabila sa devina fara datorii, libera de jugul datoriilor.
Ce poate provoca acest raport in conditiile in care este total dezechilibrat, cum se intimpla in acest moment in care este ascunsa realitatea capitalista?
1. O mare parte a consumatorilor de credit isi ascund datoriile prin vinzarea de bunuri detinute sau prin falimente, ei raminind curati, dar si fara nici o sansa, dar sistemul capitalist ii vede fara datorii si cu capacitatea de a le achita pe cele existentiale pentr o perioada, fara sa se intrebe de unde.
2. Numarul proprietarilor de case din America a scazut semnificativ incepind de la finalul anilor ‘60. Daca un proprietar devine chirias, datoriile lui lunare la banca pentru casa in proprietate dispar in totalitate si atunci calculul arata altfel functie de consumul lui sub alta forma, deci sistemul arata via acest raport, cu mult mai favorabil, pentru ca cetateanul nu mai plateste nimic pentru casa proprietate si ii ramin bani la dispozitie.
3. In acest fel, datoriile pentru casele cuparate si care trebuiesc platite la banci, ale populatiei americane, au scazut cu 1.200 de miliarde de dolari, sau de la 10.600 miliarde de dolari, la 9.400 de miliarde de dolari in 2014 si caderea continua, odata cu ampificarea din ce in ce mai mult a crizei economicei disparitia proprietarilor, care creaza o imagine idilica statistica economiei. In acest moment, datoriile pentru case ale populatiei, sint de 10.100 miliare de dolari
4. Ceea ce este cel mai interesant este faptul ca, datoriile celor care nu au contractat un imprumut pentru cumpararea unei case au scazut cu 150 de miliarde de dolari din 2010 si pina in prezent, ceea ce inseamna o scadere de 5%, DAR AU CRESCUT DATORIILE LA STUDIILE UNIVERSITARE SI COLEGIALE, AU CRESCUT DATORIILE LA CUMPARARILE DE AUTOMOBILE SI LA CARDURILE DE CREDIT…. Aceste datorii sint facute atit de cei care au datorie lunara la banca pentru casa cumparata cit si cei care nu au casa si stau in chirie. Aceste datorii subliniate mai sus, au crescut cu…47% din 2010 si pina in prezent, dar capitalistii nu spun nimic despre aceasta cifra.
5. Rata dobinzilor a scazut mult si in unele tari chiar a ajuns negativa, iar in acest moment se incearca o crestere a ei, ca fiind o sursa insuficienta pentru bancheri. Acest aspect permite proprietarilor de case sa refinanteze si sa primeasca bani de la banci cu o dobinda mai mica, iar cumparatorii potentiali de locuinte, sa o poata face la o dobinda mult mai mica. Dobinzile au avut o evolutie negativa si la alte imprumuturi pentru diferite aplicatii.
6. Sumele ramase la dispozitia gospodariei(disposable income), dupa cheltuielile bazale si dupa datoriile platite la banci, au crescut de la 10.400 miliarde la finalul anului 2007, la 14.600 miliarde de dolari in 2017(fara sa facem inca o ajustare cu inflatia, care ar fi mai mult decit necesara). Aceste sume la dispozitie au ramas familiilor dupa cheltuieli, datorita in parte si numarului de locuri de munca create, care au dus la situatia in care in familie muncesc doua persoane in locul uneia singure, deobicei.
Totul pare sa fie OK in ceea ce priveste povara datoriilor la care sint supusi americani si arata ca ei inca isi pot platii datoriile. Dar hai sa vedem de unde vine dezastrul capitalist si cum si mai ales cum ajungem sa gindim cataclismul economic actual.
Unii consumatori sint eliberati de datorii si au unele locuri de munca mai bine platite si evident consumuri mult mai mici raportat. Altii, au un volum impresionant de datorii, locuri de munca prost platite sau fara locuri de munca si isi platesc alimentele cumparate, prin intermediul cartilor de credit.
Problemele cu creditul, care trebuie platit, apar in principal cu consumatorii cei mai vulnerabili. In perioada actuala a crizei datoriilor la banci pentru locuintele cumparate, rata delicventei platilor se ridica la peste 11,5%.
Dar “melodia” incepe la analiza datoriilor consumatorilor care nu au locuinta si sint in chirie, pentru ca ei sint multi si din ce in ce mai multi. Pentru a elimina pentru moment impactul ratelor dobinzilor, ar trebui sa privim la volumul de datorii, NU PLATILE LUNARE, ca procent din venitul ramas dupa plata datoriilor(disposable income). 
De aici, riscul incepe sa arate ca fiind evident. La sfirsitul anului 2017, RATA DATORIILOR, CARE EXCLUD PLATA PENTRU CASELE CONTRACTATE, BALANTA LA CARDURILE DE CREDIT, DATORIILE PENTRU CUMPARAREA DE AUTOMOBILE SI DATORIILE PENTRU STUDII(CARE SINT CELE MAI MARI CATEGORII DE CONSUM), ACEASTA RATA A DATORIILOR O ANALIZAM CA PROCENT DIN VENITUL RAMAS LA DISPOZITIA GOSPODARIEI. Acest procent a atins un prag critic, un record istoric de 26,3% in 2017, fata de 23% in 2010…. Ceea ce arata similar cu cifrele intilnite in timpul Marii Depresiuni Economice.
Deci, raportul dintre datoriilor consumatorilor care nu au in proprietate o casa si venitul ramas dupa plata datoriilor existentiale, este mai mare decit vreodata si numai dobinzile foarte mici au dus la posibilitatea ca sistemul sa nu colapseze… Deci, cei care nu au datorii la case, pentru ca sint chiriasi, detin datorii de alta natura si duc situatia venitului ramas in zona critica, ceea ce arata altfel decit doresc capitalistii sa ne infatiseze.
Dar, ce facem acum, cind dobinzile bancare au inceput sa creasca in economia americana si multi dintre consumatorii de datorii care au cumparat case, au dobinzi variabile si volumul de bani pe care trebuie sa il plateasca lunar va creste cu siguranta, pentru casa cumparata, dar si pentru alte datorii de care nu pot scapa ?
Ce ne arata analiza de mai sus? Faptul ca exista un amestec financiar toxic – cresterea dobinzilor si datoriile extrem de mari, record istoric in raport cu venitul ramas la dispozitia gospodariei…care acum incepe sa scoata la suprafata cei mai vulnerabili consumatori, care au vrut sa arate ceea ce nu sint si au incercat sa consume mai mult decit o economie capitalista instabila le poate permite fara sa gindeasca anticipativ aspectele “normale” ale sistemului capitalist. Acum aceste categorii de datori intimpina dificultati majore pentru rambursarea creditului….
In primul trimestru al anului 2018, delicventa platii datoriilor pentru imprumuturile contractate in vederea cumpararii unui automobil au crescut cu 5,9% fata de perioada virfului de criza, iar delicventa la cardurile de credit a crescut in aceasi perioada cu 8%... O mare problema care apare si este in actualitate si romanii se vor lovi de ea, este faptul ca micile si mediile banci care detin acesti delicventi, care nu isi mai pot plati datoriile, incep sa nu mai primeasca bani de la marile corporatii bancare si in felul asta, ne apropiem de un faliment al micilor banci….
 
Adrian Cosereanu
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


Inchiderea Canalului Suez,care este probabila in urma a ceea ce se intimpla in Egipt,ar crea un dezechilbru mondial.Navigarea din Arabia Saudita pina in Texas ar dura cu 12 zile mai mult decit acum, pentru tancurile petroliere.Peste 8% din trasportul maritim mondial se desfasoara prin Canalul Suez.Parcurgearea lui, de catre petroliere in general,din Peninsula Aarabica pina la New York scuteste 30% din drum,la fel o reducere de 57% o pot realiza in cazul unui transport de petrol catre Franta si peste 42% pentru Olanda.In fiecare zi,prin Canalul de Suez trec peste 2,2 milioane de barili de petrol catre tarile lumii.In 2009,prin Canal au trecut 17.228 nave comerciale si tancuri petroliere.Impactul inchiderii lui il vom simti fiecare dintre noi in buzunar.