ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Chiar este un paradox capitalist actual, faptul ca numarul de locuri de munca oferite este mai mare decit numarul de someri(declarati official) in prospera America? Minciuni capitaliste. Atentie Romania…..

Chiar este un paradox capitalist actual, faptul ca numarul de locuri de munca oferite este mai mare decit numarul de someri(declarati official) in prospera America? Minciuni capitaliste. Atentie Romania…..

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Este pentru prima data in istoria capitalista a Americii, cind numarul locurilor de munca oferite de economie, este mai mare decit numarul muncitorilor in somaj si in asa zisa cautare de locuri de munca. De ce? O asemenea situatie nu face sens si pare un paradox al unei economii care se doreste a fi prospera…..
Dar, din statisticile eliberate la data de 1 Iunie 2018, vedem ca NUMARUL AMERICANILOR POTENTIALI IN CIMPUL MUNCII DAR CARE NU SE REGASESC IN CIMPUL MUNCII, ESTE DE PESTE ….96 DE MILIOANE…... 
Putem spune ca o mica parte din ei se datoreaza aspectului demographic si faptului ca America “opioida” a devenit o realitate, iar acesti “oameni” sint sau pot fi considerati ratati pentru o perioada, niste rebuturi ale unui sistem care prin definitie si tentatii creaza rebuturi umane, care fara discutie ca nu pot face parte din forta de munca eficienta a unei societati cu pretentii mult prea mari, in nici un caz, SUBMININD DINAMISMUL UNEI SOCIETATI DEJA IN CRIZA ECONOMICA PROFUNDA SI FARA IESIRE. 
Deci putem deduce ca piata fortei de munca nu este nici pe departe cea din 2006, de dinainte de criza, iar cartea “sanatatii” pietei locurilor de munca poate fi judecata(in opinia economistilor americani) dupa “coperta” si nu dupa continut. Dar, surpinzator, in 2006, somajul era 4,8%, fata de cel prezentat de Trump in acest moment, de numai 3,8%.
Cea mai mare surpriza a actualului sistem capitalist in privinta fortei de muca si elasticitatii sale, este faptul ca in ciuda atitor “posibilitati” si locuri de munca valabile a fi ocupate, LUCRATORI DEJA EXISTENTI NU ISI SCHIMBA LOCUL DE MUNCA ASA CUM AR FI DE ASTEPTAT. Este evident faptul ca existenta atitor locuri de munca, preecum spun economistii lui Trump, ar insemna ca multi dintre actualii lucratori, aflati in cimpul muncii, sa isi doreasca sa paraseasca vechile locuri de munca si sa preai altele existente, mai bune si mai bine platite. De ce nu o fac? Ceva se pare ca este putred in tot acest circ capitalist.
Departamentul muncii din SUA a eliberat cu foarte putin timp in urma un raport legat de locurile de munca disponibile sau ceea ce numeste “locuri de munca de separare”, care cuprind cei ce parasesc locurile de munca, cei care au intrat temporar in somaj sub anumite forme si cei care au fost pensionati. 
Analiza acestor cifre, arata cit de dinamica este miscarea intre tipurile de locuri de munca… Un nivel ridicat al miscarilor locurilor de munca pe piata muncii poate fi considerat ca o trasatura a unei dinamici sanatoase a fortei de munca intr-o societate.
Lipsa unei dinamici in interiorul fortei de munca capitaliste a societatii americane, poate fi in parte, atribuita imbatrinirii fortei de munca, care este clar ca nu mai au tendinta deplasarii de la un loc de munca la altul in cadrul unei economii, ceea ce duce la o stare precara a sanatatii economiei si o dinamica distructiva din punct de vedere economic.
Somajul se misca in directia scaderii, deoarece din ce in ce mai mult virstinici americani, care in mod normal ar trebui sa fie fortati sa se pensioneze, sint fortati de lege sau alte considerente sa ramina in cimpul muncii, iar in acest fel, este evident ca ei “umbresc” sau mascheaza somajul real. 
Mai mult, foarte multi potentiali pensionari sint angajati part time si evident sint luati in statistici ca fiind forta de munca angajata, din total forta de munca, dar ei nu ar trebui sa fie astfel considerati. Dar, in acelasi timp, lucratori potentiali, cu mult mai tineri decit acesti pensionari lucratori efectiv, ies din cimpul muncii masiv, dar nu atit de mult pentru a compensa numarul baby boomers-ilor in virsta care deja sint pastrati in economie pentru a incurca numerele si a da o imagine mirifica acestui capitalism. 
Ceea ce face ca situatia sa arate asa, este presiunea perversa pe care guvernele capitaliste o pun pe bugetele potentialilor pensionari si anume pretul chiriilor, pretul alimentelor, al energiei electrice si alte consumuri strict necesare, care fac in asa fel incit cei virstnici nu numai s anu isi mai doreasca sa iasa la pensie, dar isi cauta locuri de munca prost platite si mascheaza un somaj care ar trebui sa fie urias…. Dintre acestia, foarte multi nici nu se gindesc sa mai schimbe locul de munca si gasesc ca este un risc mult prea mare sa o faca, deci din nou, dinamica este din ce in ce mai mica, a mobilitatii fortei de munca, care trage in jos masiv o economie…. 
In acest caz, capitalistii profita de faptul ca pot retine angajatii in virsta, ii pot specializa si in final le pot oferii salarii mizerabile, acesti virstinci nedorind sub nici o forma sa schimbe locul de munca chiar daca sint platiti mult mai prost, ceea ce inseamna pentru capitalisti, o cheltuiala cu forta de munca mult mai redusa, in conditiile in care aceste corporatii nu le ofera acestor lucratori in virsta niste planuri de sanatate pentru care ar trebui sa plateasca.
Pe de alta parte, daca aceste corporatii vor sa evolueze, este foarte greu sa o faca pastrind un  numar relativ mare de potentiali pensionari, aceste corporatii trebuind sa gaseasca in final solutia unor salarii mult crescute si alte tipuri de avantaje pentru a putea atrage forta de munca evolutiva, ceea ce vedem ca nu se intimpla si urmare a acestui fapt si multor altora, vedem “evolutia” economie americane si capitaliste pe ansamblu, spre falimentul total si final….
 
Adrian Cosereanu
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


The New York Times din 4 Septembrie 2010 prezinta in pagina "International" un articol in care se arata ca autoritatile italiene urmeaza exemplu Sarkozy si evacueaza tiganii din orasele peninsulare.Dar ceea ce este cel mai rau este ca se titreaza cu litere mari - "Actiunea de Reducere a Emigrantilor Romani se Imprastie in Toata Europa".Am crezut ca vor sa limiteze emigrarea doctorilor,specialistilor,tehnicienilor si inginerilor romani,dar nu a fost vorba despre aceste categorii care au umplut golurile lasate de prostia occidentala.In articol  trateaza ceea ce inseamna acesti tigani pentru Europa si provenienta lor,adica sint considerati ca fiind in totalitate romani.Se ofera chiar si o fotografie si multe detalii la modul cum traiesc si cit de saraci sint ei.Ceea ce nu se vede si nu se titreaza in paginile ziarului este de ce acesti tigani care nu pot fi nici pe departe confundati cu poporul roman,au ales ca destinatii preferate pe francezi si pe italieni.Oare nu sint aceste doua tari de destinatie a tiganilor cele mai apropiate din punct de vedere al caracterului,de acesti tigani? Oare faptul ca ei se simt bine, fura,violeaza,maninca din gunoaie si nu muncesc, sint atribute ale vietii franceze si italiene cotidiene? De fapt am vazut ce fac italieni in Romania,cit de infractori sint,caracterul lor "constructiv" si la fel francezii cu tiganii lor care se pare ca sint mai multi decit albii in acest moment in Franta.Deci spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti,iar pentru zeci de ani prietenia franco-tiganeasca si italo-tiganeasca a dainuit in pace si prosperitate reciproca.