ALTERNATIVA ROMANIEI

Este CAPITALISMUL o alternativa viabila pentru ROMANIA ?

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ȘTIRI si ACTUALITĂȚI Este America corporatista in favoarea acordurilor de "Free Trade", asa cum anunta Trump? Este China o tara afectata de "Free Trade"? Cum afecteaza barierele tarifare enititati economice de genul Chinei, Americii si UE? China poate fi in dificultate......

Este America corporatista in favoarea acordurilor de "Free Trade", asa cum anunta Trump? Este China o tara afectata de "Free Trade"? Cum afecteaza barierele tarifare enititati economice de genul Chinei, Americii si UE? China poate fi in dificultate......

E-mail Print PDF
User Rating: / 0
PoorBest 
Il ascult pe Trump in mai toate interventiile cind doreste si el sa fie economist, insa se erijeaza in contabil de hotel, facind calculele de eficienta prin reducere de cheltuieli si achizitii preferentiale. Mai mult, Trump nu poate sustine in logica economica miine ceea ce discuta astazi si nu are imaginea intregului tablou al unei economii si nici tendinta de a lua pe linga el valori in economie, chiar daca de ani buni, America are o serie de personalitati care au cistigat toate premiile pentru economie la nivel mondial, inclusiv Premiul Nobel(chiar daca ultimul laureat este scotian, Angus Deaton, far traieste in SUA de mult timp fiind profesor).
Trump le spune europenilor ca este nemultumit de tarifele excesive puse de UE la produsele americane, in special in domeniul auto, restrictionind producatorii americani sa intre pe piata europeana. Poate ca are dreptate intr-o oarecare masura, daca separam economicul de politic. In final, Trump le propune europenilor "Free Trade", adica eliminarea tuturor barierelor tarifare, deci fara taxe, ceea ce ar reprezenta un comert liber intre cele doua entitati economice. 
Amercanii vorbesc despre acest lucru si dovedesc in general ca nici ei nu inteleg in profunzime fenomenul. Este bine sau rau pentru economiile mondiale?? Aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspundem, pentru ca in acea directie mergem, dar cel mai interesant este ca cea mai mare "fabrica" la nivel mondial, China, se indreapta spre o situatie economica extrem de grava, înjunghiindu-se singura si dovedind disperare la nivel economic. Pentru toata lumea este clar ce se poate intimpla in cazul unei debalansari majore a economiei Chinei si toti intelegem ca in acest caz, un razboi are probabilitatea foarte mare de aparitie.
Aud multi romani in tara si chiar grupari de stinga, discutind de beneficiile invstitiilor chineze in Romania, de necesitatea banilor chinezilor la noi in tara, de importul de utilaje din China si crearea de legaturi economice cit mai strinse cu China si intreb: Este un lucru bun sau rau? Toti imi spun ca este bine, dar mai dificil este sa raspunda cind ii intreb: De ce? 
Se pare, dupa cum ruleaza lucrurile la nivel mondial, ca toata lumea este adepta unui "Free Trade", adica fara bariere tarifare, fara taxe la import sau export, o economie mondiala libera. Dar, involuntar sau voluntar, acest Free Trade este acceptat atita timp cit exista competitie si cineva trebuie sa intre in competitie pe o piată anume cu alte produse straine. Cind vine vorba de produsele indigene, de propriile produse, gindirea capitalista americana da un raspuns de genul:"Cu toate ca Free Trade este benefic in cea mai mare parte, el este puternic detrimental in multe situatii si circumstante….."
Si, in acest caz, cum facem stimate afacerist Trump, promovam Free Trade cu unii si punem bariere tarifare si netarifare altora, pentru a face dintr-uni sclavi si altii parteneri? Asta ar insemna ca Trump sa fie de acord cu Free Trade cu UE dar nicidecum cu China, ceea ce este neconform cu standardul WTO, dar Trump arunca pastila asta peste tot. Dar sa vedem ce se intimpla cu China, cea mai mare fabrica la nivel mondial.
Pornind de la cauza la efect, preturile foarte mici ale produselor si subansamblelor straine importate, face ca sfera productiva din America sa fie distrusa si sa duca pe americani si nu numai pe ei, in Lumea a Treia si sa faca din cetatenii acestor tari, care muncesc in fabricile puscarii capitaliste sa se autoconsidere cetateni ai unei natiuni de mina a doua.
Dar, haideți sa vedem care sint consecintele acestui asa zis Free Trade...si sa folosim logica economica pentru a evalua efectele interventiei statului chinez in economia Chinei si efectul partenerilor ei comerciali care nu fac eforturi, inca, sa raspunda mecanismelor economice activate de China pentru a fi eficienta, in opinia liderilor chinezi.
1. Realitatea este ca in economia Chinei, sub un management care se doreste hibrid, un amestec de capitalism si communism, care dupa cum vom vedea, incepe sa dea semne de nefuncționare....capitalul chinez investit la ei in tara fiind unul grevat de ineficienta. In acest moment, guvernul chinez SUBVENTIONEAZA O SERIE INTREAGA DE INDUSTRII, subventii care trebuie sa gindim ca sint platite de cineva...De cine? Numai faptul ca liderii politici si executivi chinezi inteleg ca ei nu pot intra in competitie cu anumite industrii din alte tari, decit apelind la subventii, care deocamdata ii face fericiti, este un motiv sa credem in slăbiciunea lor si faptul ca admit prin aceste subventii ca aceste industrii sint ineficiente.
Așadar, subventiile interne oferite multor ramuri economice in China de catre liderii chinezi, reprezinta un transfer de bani, de capital, de la industriile eficiente catre cele ineficiente, cum este evident la o privire economica. Deci ei au in vedere industriile eficiente sau foarte eficiente luindu-le capitalul si lasindu-le o mica marja de miscare in zona extinderii investitiilor si subventioneaza unele care nu sint necesare sau nu sint eficiente. Acest sentiment l-am trait noi romanii inainte de 89...
2. Expansiunea monetara pentru a finanta o anumita industrie sau mai multe, cauzeaza .....cresteri de preturi si erori de investitii, la care putini din cei care cheama China in Romania se gindesc. Daca luam ca exemplu industria metalurgică pe care chinezii o extind extrem de mult stiuta fiind setea lor pentru metal in intreg complexul industrial national, trebuie sa spunem ca ei finanteaza masiv aceasta industrie prin extinderea masei monetare nationale, dar o astfel de actiune a inceput sa duca la perturbari masive in structura de timp si fiannciara a productiei, rezultind in final in....preturi mai mari pe o productie mai mare si ajungerea in pragul unei posibile recesiuni in China. Acest lucru este fara discutie contrara a ceea ce se crede in Romania legat de China si mai ales de mecanismele economice îmbrățișate de chinezi. 
Deci, alti factori importanti din lantul de productie legat de industria metalurgica, care alimenteaza pina la faza finala, vor cresete preturile, necesitind un al doilea val al extinderii subventiilor datorita factorului inerțial si altora despre care vom discuta cu exemple in urmatoarele paragrafe. Un nou val de subventii va alimenta la rindul lui un nou val al cresterii preturilor, necesitind o expansiune a masei monetare aruncata pe piata de guvernul chinez prin banca centrala si odata cu al doilea val, existenta posibilitatii aparitiei unei recesiuni economice. Deci este un ciclu vicios care nu mai poate fi stapinii decit prin încetarea expansiunii masei monetare in economie si o politica monetara echilibrata si functie de situatia economica reala.
3. Datorita acestor politici China va fi mai putin dezvoltata economic, fiind foarte posibil ca impactul subventiilor selective la scara nationala sa slăbească masiv economia asiatica, deoarece acest capital pus in subventii, el va fi luat de la alte industrii care functioneaza si sint eficiente. Acest lucru inseamna ca industriile care furnizeaza support industriei de baza, vor fi mai putin dezvoltate, in final inchizindu-se ciclul si facind ca o industrie ca cea metalurgica sa fie obstructionata in dezvoltarea ei in mod indirect. In acest fel ca o rezultanta a taxelor mai mici decit cele asteptate, colectate, este evident ca infrastructura necesara nu va mai putea fi dezvoltata conform planului si sincronizata cu dezvoltarea economica pe ansamblu. Multe companii care sint in relatii contractuale cu industria mama, in cazul nostru cea metalurgica, nu vor mai avea capital sa se extinda si sa faca fata cererii industriei subventionate. Pe de alta parte, aceste industrii auxiliare, vor fi in situatia sa nu poata angaja si pregati specialisti ceea ce va face la nivel national ca forta de munca calificata sa scada destul de mult. Dar efectul multiplicator in economie va include cu mult mai multe elemente destabilizatoare, oferite de o lipsa de coordonare sau imposibilitatea unei coordonari si sincronizari la asa o scara in cadrul economiei chineze dar si americane. Acest lucru s-a intimplat in Romania de dinainte de 89 si in tarile est Europene si mai ales in fosta URSS, datorita unei gindiri unidirectionale si fara ca liderii economici sa poata vedea interconexiunile in intreg tabloul economic. Realitatea economica este ca atunci cind se porneste un astfel de proces, trebuie gindit ca va fi sacrificat unul sau mai multe departamente ale economiei in ideea de a atinge o tinta de dezvoltare a unui sector cerut de piata, dar dupa cum vedeti riscurile sint foarte mari in cazul unor pasi mari si sa nu uitam ca avem de-a face cu o China corporatista, in care marile corporatii americane si vestice, pot face ca debalansarea sa fie una de proportii….  
4. Exista posibilitatea ca produsele americane sa devina mai ieftine si sa cistige o parte a pietei, dar este putin probabil ca aceste produse americane sa reziste in fata preturilor mici ale chinezilor pe aceasi calitate. Dar, cumparind otel, de exemplu, de la chinezi, corporatiile americane il pot utiliza si crea un pret final mult mai mic al produsului, care este o pirghie ce va fi utilizata cu siguranta de americani. Sa ne gindim ca in acest moment, un produs din China este cumparat la un pret, de exemplu, de 2 dolari si vindut pe piata americana cu 20+ de dolari, in cel mai fericit caz, putind fi situatii cu mult mai favorabile pentru corporatiile americane. Acest lucru inseamna ca aceste corporatii pot reduce cheltuielile chiar in lantul lor pina la furnizarea finala la cumparator si pot ajunge la un moment dat sa compare pretul final al produsului provenit din China cu pretul produsului american, prin diferite modalitati si pirghii fiscale, in timp ce chinezii vor fi nevoiti si fortati de dezechilibrul economic al subventiilor, sa creasca pretul produsului pentru a sincroniza ramuri intregi, dezechilibrate din cauza subventiilor selective si la timpi diferiti, pentru ca exista o inertie economica diferentiata intre ramuri.
In aceasta ecuatie intra in principal atitudinea corporatiilor americane si foamea lor de profit, care deocamdata exista sid estabilizeaza intreaga economie si finantele. Daca ea va fi stavilita prin diverse pirghii de catre liderii americani si vor intelege ca pretul produsului realizat cu subansamble chinezesti sau preluat in totalitate din China, trebuie si poate fi cu mult mai mic, mecanismul american poate functiona si pune China in mare dificultate, ceea ce dupa cum vedem incepe sa depinda de actionarii, investitorii in marile corporatii americane. In acest fel America poate deveni datorita consumului enorm, o tara cu o dinamica din nou crescuta a miscarii capitalului, o parte a lui venind in acest caz din…China.
In acest caz, subventiile chinezesti devin ca subventii ale standardului de viata al americanilor. Romanii ar trebui sa gindeasca un sistem de acest gen si sa puna bazele unei stabilitati, sincronizari si echilibru economic, insa deocamdata Romania este condusa in mod capitalist de niste secaturi, prosti si banditi penali. 
Este evident ca rolul productiei este consumul. Nimeni nu doreste sa muncesca fara a fi platit, dar americanii incep sa gindeasca cum sa procedeze ca o parte a standardului lor de viata sa fie platit din…subventiile oferite de statul chinez companiilor chineze pentru a fi eficiente. Aceasta inseamna inteligenta economica si un mod prin care sa fie transformat un dezavantaj economic intr-un avantaj economic si social.
Pe final, trebuie sa spunem ca ideea prin care se promoveaza eliminarea tuturor subventiilor si faptul ca in acest fel mediul de afaceri din diferite tari va putea intra in competitie la acelasi nivel si totul ar fi “fair play”, este o idée stupida si irealizabila.
Care ar fi definitia subventiilor in acest caz? Furnizeaza guvernele capitaliste sistemul de sanatate sau o mare parte a lui? Pot guvernele capitaliste sa scuteasca mediul de afaceri, companiile s corporatiile americane de taxe cu scopul ca acestea sa se extinda sau sa se relocheze? Daca guvernul capitalist construiste un sistem de sosele , sistem de alimentare cu apa si canalizare. energie electrica, linga o fabrica capitalista, pot fi acestea considerate subventii?
Si, in acest context, cum putem categorisii Free Trade si care ar fi avantajele si dezavantajele lui? Poate Trump trata comertul mondial cu dublu standard? Poate America crea pirghiile necesare pentru a face produsele chinezesti sa fie competitive sau mai putin competitive cu cele americane, folosind subventiile guvernului de la Beijing pentru companiile chineze care activeaza in China? 
Comertul a fost si este o activitate a oamenilor inteligenti si care vad intreg tabloul….
 
 
Adrian Cosereanu 
 

Add comment


Security code
Refresh


Toamna - Tudor Ghe.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Cum ar putea exista o lume fara Romania?

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.


In urma cu citeva zile Mugur Isarescu,asa zisul Guvernator al BNR declara cu nonsalanta unui bolnav mental ca este ingrjorat de modul cum tinerii ii vor acoperii pensia lui de batrinete atunci cind va iesii din cimpul muncii.Poate ca era beat, dar pentru un Guvernator BNR, chiar si beat fiind nu este o scuza a spune asemena enormitati.Nu este nici prima si nici ultima prostie debitata de reputatul specialist bisnitar de la BNR ancorat la corabia chiorului.

Cum poate el crea imaginea muncii lui in cadrul BNR care a reprezentat si reprezinta o pirghie importanta in economia nationala,lovind in tineri?

Atit a facut el,incit sa nu aiba incredere in tineretul roman? Pai atunci de ce a stat acolo si de ce mai cere pensie daca nu crede in ei si in ceea ce a facut?

Merita el pensie dupa ca e a trimsi tineretul la cules capsuni pentru a acoperii gaurile produse in bugetele de familie de o guvernare a BNR falimentara?

Oare nu este el un produs al unui sistem(capitalist) care ne ignora si ne sfideaza chiar si prin declaratii de acest fel? Halal sistem !!